Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Maleisië en de Europese Commissie starten hout onderhandelingen

27-09-2006 - De Maleisische minister van Plantation Industries and Commodities en de Europese Commissie hebben afgesproken om te komen tot een bilateraal akkoord tegen de handel in illegaal geoogst hout. Deze overeenkomst tussen de EU en Maleisië moet eind 2007 worden gesloten.

Dit zogeheten Voluntary Partnership Agreement wordt uitonderhandeld in het kader van het EU FLEGT (Forest Law Enforcement Governance and Trade) actieplan en heeft als doel de EU de garantie te geven dat alleen legaal geoogst hout uit Maleisië op de Europese markt wordt verhandeld. Maleisië is het eerste houtproducerende land dat aan het FLEGT actieplan wil meewerken.

De beslissing van Maleisië om formele onderhandelingen aan te gaan is ook een succes voor Nederland. De laatste twee jaar heeft Nederland de Europese Commissie in de dialoog met Maleisië ondersteund met menskracht, kennis en financiële middelen. Tijdens de informele voorbereidingen is met name aandacht besteed aan de toezichtketen, de rol van NGO's en de positie van inheemse volkeren.

Tijdens zijn bezoek vandaag aan minister Veerman van LNV bedankte minister Chin Nederland voor de samenwerking op het FLEGT dossier tot dusver. Minister Veerman complimenteerde minister Chin met het nemen van deze belangrijke stap en sprak de hoop uit dat het afsluiten van een FLEGT Voluntary Partnership Agreement zowel het duurzaam beheer van bossen als de handel in legaal en uiteindelijk duurzaam hout tussen Maleisië en de EU zal bevorderen.

Minister Veerman benadrukte het feit dat Nederland naast haar steun aan de Europese Commissie ook in bilateraal verband de samenwerking met Maleisië wil intensiveren. Daarbij wees hij niet alleen op het houtdossier, maar vooral ook op het belang van samenwerking op het gebied van de landbouw in het algemeen.