Gemeente Eindhoven

Persbericht 27 september 2006, 242

Aanpassing planning herbestratingwerkzaamheden Kerkstraat Nieuw
Op 25 september jl. zijn de herbestratingwerkzaamheden rondom het Catharinaplein volgens plan gestart in de Kerkstraat.

Bodemonderzoek

Los van deze herbestrating vond er vorige week bodemonderzoek plaats op de grond die ligt voor een aantal winkelpanden aan de Kerkstraat. Dit onderzoek heeft verband met het mogelijke voornemen deze strook grond te verkopen aan de eigenaren van de betreffende winkelpanden. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat ter hoogte van de eerste drie winkelpanden, gezien vanaf de Achterom, zowel de grond als het grondwater verontreinigd zijn met stoffen die waarschijnlijk afkomstig zijn van de chemische wasserij die in het verleden in de buurt gevestigd was.

Planning

Omdat momenteel wordt onderzocht wat er met de vervuilde grond moet gebeuren, kan het uiteindelijke straatwerk op deze plek nog niet aangebracht worden. Dit betekent dat de planning voor het bestraten van de Kerkstraat licht gewijzigd wordt. Dit resulteert erin dat de bestrating vóór de drie winkelpanden als het ware even âovergeslagenâ wordt en het overige deel, in de richting van de Rechtestraat, als eerste bestraat wordt. Op het moment dat dat deel gereed is, is het naar alle waarschijnlijkheid mogelijk om ook het eerste deel, waar de vervuiling is aangetroffen, met het Italiaanse porfier te bestraten.

Veiligheid

Omdat het een verontreiniging met vluchtige stoffen betreft, zijn er ook luchtmetingen uitgevoerd in de winkelpanden en ter plaatse van de buitenwerkzaamheden. Uit deze metingen is gebleken dat er geen gevaar is voor (winkel)medewerkers of bezoekers.