Socialistische Partij

Verlaag maximale kredietrente, scherp regels leenreclame aan

27-09-2006 * De maximale rente die gevraagd mag worden voor kredieten moet worden verlaagd. Dit zal de SP voorstellen in een motie aan het slot van de Algemene Beschouwingen.

Een groot deel van de mensen met problematische schulden zijn (dieper) in de problemen gekomen door kredietversterkers die rentepercentages tot 16% rekenen. Ook catalogusbedrijven rekenen dergelijke tarieven. Door de wettelijke maximale rente te verlagen zal het voor kredietverstrekkers minder aantrekkelijk worden om zich op kwetsbare klanten te richten. Jan Marijnissen kaartte de werkwijze van kredietverstrekkers en de gevolgen aan en op zijn vraag of ook het CDA daar een einde aan wil maken, antwoordde fractieleider Maxime Verhagen duidelijk: ja.

Ook de regels rond reclame voor lenen moeten worden aangescherpt, stelt de SP in een andere motie voor. Verhagen deed eerder dit jaar al toezeggingen aan Marijnissen om de leenreclames samen aan te pakken. Ook de PvdA steunde het SP-voorstel om de vaak agressieve en misleidende reclames voor kredieten te verbieden. De SP biedt met een motie de partijen een kans om de daad bij het woord te voegen.