Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

27 september 2006

Oktobermaand- Afrikamaand in Wereldwinkel Alkmaar

De oktobermaand staat in de Wereldwinkel Alkmaar in het teken van Afrika. In de oktobermaand is Afrika terug te vinden in nieuwe aankopen en de inrichting van de winkel. Daarnaast wordt eind oktober een proeverij van heerlijke Afrikaanse recepten gehouden. Veel van de producten in de Wereldwinkel komen uit Afrika, een werelddeel waar veel mensen onder de armoedegrens leven. Hoewel het toerisme en de export van koffie en thee een belangrijke inkomstenbron is, zijn er nog veel misstanden. Door wereldwinkelproducten te kopen steunt u Afrika naar een betere toekomst.

De producten die in de Wereldwinkel worden verkocht, worden ingekocht door importeurs die van de Landelijke Vereniging Wereldwinkels een keurmerk hebben gekregen. Dit maakt duidelijk dat de importeur zorg draagt voor een langdurige handelsrelatie met de producent en dat de producten voor een eerlijke prijs worden ingekocht. Alleen op deze manier kan een producent een goede toekomst voor hem en zijn omgeving waarborgen.

Kenia
Uit meerdere landen in Afrika komen producten die in de Wereldwinkel te koop zijn. Bijvoorbeeld uit Kenia, dit is een land dat voor de handel een aantal hindernissen kent. Zo is de bevolkingsgroep in Kenia zeer divers. Doordat de Britten mensen van Indiaanse komaf naar Kenia haalden om een spoorlijn Mombassa-Uganda aan te leggen, hebben ze in Kenia een bevolkingsgroep die succesvol is in winkels en restaurants. De Afrikanen zelf zijn minder zakelijk ingesteld. De opbrengsten van hun bedrijf willen, of in sommige gevallen, moeten ze delen met hun uitgebreide familie. De wegen zijn slecht door gebrekkig onderhoud en regenval, daarom levert het vervoer van grondstoffen en producten problemen op. De importeurs van de Wereldwinkel garanderen een eerlijke prijs voor de producten. Hierdoor kan er winst worden gemaakt. Deze winst wordt gebruikt om te investeren in betrouwbare vervoersmiddelen om goede handel te waarborgen.

Producten uit Afrika
Een voorbeeld van een eerlijk product zijn de zeepsteen beelden uit Tabaka, een klein dorp in Kenia. Daar is een zeepsteenader ontdekt. Op iedere hoek van de straat en bij ieder huis bewerken de inwoners zeepsteen om deze vervolgens te verkopen. In de winkel ziet u vooral beelden uit zeepsteen, maar ook kandelaars en stenen doosjes. Naast steen wordt hout veel gebruikt door Afrikanen om er mooie handnijverheidsproducten van te maken. Zaden uit bomen worden gekweekt van verschillende snelgroeiende soorten: Yacaranda, Eucalyptus, Mango en Acacia. Dat zijn geschikte soorten voor houtsnijwerk. In de Wereldwinkel is een grote collectie houten beelden voorhanden, maar natuurlijk ook echt Afrikaanse maskers.

Noot voor de redactie,