Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gebruik tweedehands bouwmaterialen vermindert CO2 uitstoot

Hergebruik van bouwmaterialen levert een aanzienlijke CO2 reductie op want er wordt geen beroep gedaan op grondstoffen om materialen te produceren. Bovendien is er geen, vaak energieslurpend, productieproces. De milieuwinst en een daarmee samenhangende vermindering van CO2 uitstoot is een feit. Hoe groot deze milieuwinst nu exact is, blijft de vraag. Nader onderzoek is noodzakelijk om de milieuwinst door hergebruik te kwantificeren.

Uit recent onderzoek in opdracht van Marktplaats.nl blijkt in elk geval overduidelijk dat er op zeer grote schaal goederen en materialen worden hergebruikt. Op Marktplaats.nl en soortgelijke sites staan miljoenen advertenties van mensen die tweedehands spullen aanbieden of juist iets specifieks zoeken. Dat hiermee een grote milieuwinst wordt geboekt is voor iedereen duidelijk, maar de exacte winst voor de zeer uiteenlopende tweedehands producten en materialen blijft helaas onduidelijk. De grootste milieuwinst wordt behaald bij het hergebruik van producten met een lange levensduur zoals bouwmaterialen.

Via www.kringloopbouwmaterialen.nl kunnen leveranciers van gebruikte, oude en zelfs historische of antieke bouwmaterialen worden gevonden, waarmee een renovatie, verbouwing of een klus op een goedkopere manier kan worden uitgevoerd. Sinds de introductie van de site in september 2003, werd deze al bijna 175.000 keer bezocht. Steeds meer mensen bezoeken www.kringloopbouwmaterialen.nl bij hun zoektocht op het web naar gebruikte, oude of antieke bouwmaterialen voor een renovatie, verbouwing of een klus. In maart werd de magische grens van 10.000 bezoekers gepasseerd.

Op verzoek van vele bezoekers aan de site zijn de gebruiksmogelijkheden verder uitgebreid. Bezoekers kunnen nu via een klik op het webadres door naar de sites van de leveranciers, voor zover deze bekend zijn bij de redactie van de site.

Help mee en steun stichting Milieunet om het hergebruik van bouwmaterialen te bevorderen. Op 340 sites van provincies, gemeenten, overheidsorganisaties, milieuorganisaties en startportalen is al een link naar www.kringloopbouwmaterialen.nl aangebracht. Stichting Milieunet nodigt u graag uit om dit goede voorbeeld te volgen.

-einde persbericht-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Stichting Milieunet, Erik van Erne: 030-243 53 03; erik@stichtingmilieunet.nl

Voor meer informatie over het Marktplaats onderzoek kunt u contact opnemen met:

Text 100 Public Relations, Marleen Dorland: 020-530 43 47; Marleen.Dorlandt@text100.nl