Provincie Noord-Holland

PvdA Statenfractie Noord-Holland

woensdag 27 september 2006
==========

Interviews met kandidaat lijsttrekkers

Interview Peter Visser

Wie ben je?

Ik ben geboren in 1957 in Wageningen als derde en jongste zoon van een politieman. Mijn moeder heeft altijd als huisvrouw gewerkt. Beide ouders waren van huis uit gereformeerd en stemden ARP. Na mijn studie Biologie heb ik in 1984 kort gewerkt als vrijwilliger voor de wetenschapswinkel aan de VU en voor de Wiardi Beckman Stichting. Sinds eind 1985 heb ik twintig jaar gewerkt als zelfstandig adviseur, waarbij ik regelmatig ook mensen voor me op projectbasis had werken. Naast mijn werk heb ik veel dingen gedaan zowel in de partij als daarbuiten. Momenteel ben ik een kleine twee jaar fractievoorzitter, en daarmee oppositieleider in Noord-Holland. Na wat omzwervingen wat relaties betreft ben ik nu ruim 11 jaar heel gelukkig getrouwd met een van oorsprong Hongaarse uit Boedapest.

Waarom wil je lijsttrekker worden?

Al voor de zomer heb ik mij kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap voor de PvdA Noord-Holland voor de komende Statenverkiezingen met als grootste doel de PvdA terug te brengen in Gedeputeerde Staten. Het is heel mooi om zoveel zetels te winnen als de vorige keer, maar kun je die niet vertalen in Collegedeelname dan heb je er relatief weinig aan. Ik wil dat voor de PvdA, voor de leden, maar vooral ook voor al die mensen die op ons vertrouwen om voor hen op te komen. Uit de oprechte overtuiging dat ik daar nu de juiste persoon voor ben ga ik voor het lijsttrekkerschap van de PvdA in Noord-Holland.

Wat moet volgens jou het belangrijkste speerpunt voor de PvdA zijn de komende vier jaar?

Het is altijd verleidelijk om een paar punten te noemen, maar kijk daarvoor dan maar op mijn website: www.kiespetervisser.nl. Gedwongen tot een punt, is het belangrijkste voor mij een provincie maken die de inwoners van Noord-Holland vanuit alle leeftijden, kleuren en overtuigingen erbij laat horen. Een provincie die een stimulerende en helpende bestuurslaag wil zijn die de goede initiatieven overal in Noord-Holland gaat helpen oppakken en uitvoeren. Uiteindelijk zul je het toch gewoon allemaal samen moeten maken, ik weiger om te accepteren dat (groepen) mensen zomaar uit elkaar gespeeld zouden kunnen worden.

Hoe zie je je rol als politiek leider van de PvdA in Noord-Holland?

Voor mij is dat zorgen dat vooral de andere hoofdrolspelers dat vinden en je zo ook betrekken. Het heeft geen enkele zin om je dat etiket op te plakken, maar het niet waar te maken in de praktijk. Dat verdien je alleen door inzet, betrokkenheid, politiek weten hoe het (toe)gaat naast gewoon een gezonde dot relativeringsvermogen en persoonlijke interesse in anderen. Geloof me, je merkt echt wel wanneer je de politiek leider bent.

Hoe ga je zoveel mogelijk kiezers overtuigen om op de PvdA te stemmen?

Door eerstens uit te gaan de van de eigen kracht van de PvdA, dat is dan Noord-Holland maar in feite de hele partij door. We mogen ons wat dat betreft met een gerust hart verkopen als een partij die je op alle niveaus goed om een boodschap kunt sturen en die weet wat er moet gebeuren. Tegelijk zou ik daar niet centraal uit in gaan overschreeuwen. Vandaar dat ik ten tweede heel nadrukkelijk ruimte wil geven aan wat er lokaal en regionaal leeft en daar ook met maatschappelijke hoofdrolspelers op ingaan in de campagne. Er komen dus vele campagnes als het aan mij ligt. Dit alles uiteraard naast de meer voor de hand liggende zaken als dagelijks zorgen voor interessant persmateriaal, eigen bekende kopstukken inzetten, veel buitenreclame, etc. Daar ontwikkelen we nu echter al de draaiboeken voor.

Interview Freddy Weima

Wie ben je?

Mijn naam is Freddy Weima, ik ben 34 jaar. Ik woon met veel plezier in de Indische Buurt in Amsterdam, maar heb mijn Friese roots nooit verloochend. Sinds begin 2000 ben ik lid van de Provinciale Staten. In mijn eerste Statenperiode ben ik woordvoerder Economische Zaken geweest. Momenteel houd ik mij bezig met Ruimtelijke Ordening. Tijdens de vorige verkiezingen was ik lid van het campagneteam, op dit moment ben ik voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie. Na banen bij de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken, werk ik nu bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, een onderdeel van het ministerie van Justitie. Inderdaad, de dienst die momenteel veel in het nieuws is na het rapport van Van Vollenhoven over de dramatische brand in het detentiecentrum Schiphol-Oost. Ik ben niet alleen maar ambtenaar geweest: tijdens mijn studie Politicologie heb ik een zakcentje verdiend als muzikant: zanger, gitarist, pianist, enzovoort. Mijn hoogtijdagen als artiest liggen alweer een tijdje achter me, momenteel ben ik nog sporadisch te bewonderen op de Noord-Hollandse podia.

Waarom wil je lijsttrekker worden?

Ik wil lijsttrekker worden om de PvdA weer een stevige rol te geven in de Noord-Hollandse politiek. Belangrijk doel is om onze partij weer terug te brengen in het College van Gedeputeerde Staten. In ons verkiezingsprogramma zetten we grote inhoudelijke ambities neer, en collegedeelname is voor ons de beste manier om die te realiseren. Maar het gaat niet om collegedeelname alleen. Ook moeten we ons als PvdA Noord-Holland vernieuwen. We moeten een open PvdA zijn, die in dialoog gaat met de kiezers, met lokale bestuurders en met maatschappelijke organisaties. Rondom het streekplan Noord-Holland Noord en nu weer met het verkiezingsprogramma ben ik daar volop mee bezig geweest, ik zou dat graag de komende periode met de hele fractie willen voortzetten. Een nieuwe PvdA betekent ook een diverse PvdA: oud en jong, man en vrouw, wit en zwart, maar ook alle Noord-Hollandse regio's moeten zich bij ons thuisvoelen. Zover zijn we nog lang niet. Als lijsttrekker wil ik me daar sterk voor maken.

Wat moet volgens jou het belangrijkste speerpunt voor de PvdA zijn de komende vier jaar?

Dan noem ik een aantal punten die ook terug te vinden zijn in het ontwerp-verkiezingsprogramma: Bouwen voor jongeren, starters en ouderen: overal in de provincie zijn voor deze groepen onvoldoende woningen en daar moet verandering in komen. 10.000 stageplekken: stages zijn een belangrijke voorwaarde om jongeren goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Er zijn er alleen te weinig; de provincie moet zich daarvoor inzetten. Een eind aan de wachtlijsten in de jeugdzorg: instanties werken langs elkaar heen, er moeten teveel formulieren worden ingevuld en de provincie doet te weinig. Tijd voor verandering! Meer en beter openbaar vervoer: dus meer bussen, meer trams en meer treinen, die ook nog vaker gaan. Openbaar vervoer moet aantrekkelijker worden, voor sommige groepen mag het zelfs gratis worden. Meer recreatiegebieden rond de steden: we hebben wel veel groen, maar we mogen of kunnen er vaak niet komen. Daarom moeten er meer fiets- en wandelpaden door de weilanden komen.

Hoe zie je je rol als politiek leider van de PvdA in Noord-Holland?

Binnen de partij wil ik een bindende leider zijn en ervoor zorgen dat de nieuwe Statenlijst binnen de kortste keren een team wordt, zodat we ook als team de campagne kunnen voeren. En voor die campagne is een hoop energie en enthousiasme nodig, want velen zullen een beetje 'verkiezingsmoe' zijn na 22 november. Als politiek leider wil ik de boel weer op gang brengen. Naar buiten toe wil ik een betrouwbare gesprekspartner zijn voor potentiële coalitiegenoten. Tegelijkertijd wil ik, zeker ook tijdens de Statencampagne, met alle energie die ik heb, het eigen PvdA-geluid laten horen. Om onze doelen te bereiken hebben we een actieve provincie nodig, die ondersteunt, maar ook zelf initiatieven neemt. Die actieve provincie is er nu onvoldoende. Als politiek leider wil ik, samen met ons eigen team, maar ook met onze mogelijke coalitiepartners, alles op alles zetten om de draai de goede kant op te maken.

Hoe ga je zoveel mogelijk kiezers overtuigen om op de PvdA te stemmen?

Met een inspirerende en vlammende campagne, waarin niet alleen de lijsttrekker, maar ook de andere kandidaten een grote rol spelen. Veel debatten, veel events, maar vooral ook veel rood op straat. Dat laatste heeft vier jaar geleden uitstekend gewerkt, dus dat moeten we versterkt voortzetten. Wij hebben een goede boodschap en we hebben goede mensen. Zoals gezegd zal het niet eenvoudig worden zo kort na de Kamerverkiezingen, maar als we er met zijn allen voor gaan, moet het lukken om ook nu weer de Noord-Hollandse kiezers voor ons te winnen. Ik sta in ieder geval in de startblokken!

Procedure lijsttrekkersverkiezing
Twee kandidaten hebben zich gemeld voor het lijstaanvoerderschap: Freddy Weima en Peter Visser. Zij worden voor die plaats niet beoordeeld door de adviescommissie of het gewestelijk bestuur. Een referendum onder alle leden van de PvdA in Noord-Holland zal uitmaken wie de nummer één op de lijst wordt. Alle leden krijgen de komende weken een stemkaart toegestuurd. U kunt vervolgens schriftelijk of telefonisch uw stem uitbrengen tot 19 oktober 2006. Op 16 december wordt vervolgens de uitslag van de ledenraadpleging vastgesteld door het gewestelijk bestuur. De komende weken organiseert de PvdA verschillende lijsttrekkersdebatten in de provincie. Houd daarvoor www.pvda-noord-holland.nl en de website van uw eigen afdeling in de gaten.

Emailadressen:
Leden van de Staten - fractie en het gewestelijk bestuur: http://www.pvda-noord-holland.nl PvdA Noord - Holland fractiebureau: pvda@noord-holland.nl PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
PvdA Noord-Holland: http://www.pvda-noord-holland.nl PvdA landelijk: http://www.pvda.nl

Jonge Socialisten: https://www.js.nl