Nederlandse gemeenten lopen Europese subsidie mis


LEEUWARDEN, 20060927 -- Nederlandse gemeenten maken in onvoldoende mate gebruik van Europese mogelijkheden om innovatieve antwoorden te vinden op actuele vraagstukken. De Nederlandse regio's veranderen in hoog tempo, zowel ruimtelijk als ook sociaal-maatschappelijk, maar de kans om hier samen met andere Europese gemeenten kennis, visie en strategieën voor te ontwikkelen laten we liggen. Dat concludeert Ing. Alex Hollemans, Europa-medewerker van het lectoraat Plattelandsvernieuwing van de hogeschool Van Hall Larenstein.

In 2007 gaan de nieuwe structuurfondsen van start. Tot 2013 stelt de Europese Commissie 308 miljard beschikbaar voor o.a. het versterken van zwakkere regio's, het verbeteren van het concurrentievermogen en het stimuleren van territoriale samenwerking. Vooruitlopend op de structuurfondsen worden door VNG International, het internationale onderdeel van de Nederlandse Vereniging Gemeenten, en hogeschool Van Hall Larenstein aan verschillende gemeenten masterclasses gegeven. Hierin wordt kennis en vooral ervaring doorgegeven die noodzakelijk is om succesvol een Europees project te kunnen initiëren, managen en financieel te beheren, om daarna de vernieuwende kennis te kunnen communiceren.

Tijdens de masterclasses blijkt dat de ervaring van de Nederlandse gemeenten beperkt van omvang of helemaal niet aanwezig is. Sommige gemeenten geven aan toch maar niet aan de trainingen deel te nemen omdat zij er, zoals zij zelf zeggen: "nog niet klaar voor zijn". Ook in de hogeschool zelf zijn er nog maar weinigen die het Europese metier in de vingers hebben. De administratieve nasleep van fusies en herstructureringen zorgt voor een dermate hoge werkdruk dat docenten het verkrijgen en doorgeven van de kennis niet de hoogste prioriteit kunnen geven, laat staan dat hogescholen zelf als partner in EU-projecten optreden.
Een Europees project duurt gemiddeld 4 jaar en na 2 projecten is er pas sprake van een redelijke hoeveelheid ervaring. Over enige jaren zou elke gemeente toch wel 3 á 4 ervaren medewerkers moeten hebben, verdeeld over verschillende sectoren. Voor dat bereikt is zijn we al 8 jaar verder en dan uitsluitend als we vandaag nog van start gaan!

Een gevaarlijke ontwikkeling vindt Hollemans: We moeten oppassen dat wij als Nederland niet links en rechts worden ingehaald door Oost-Europese landen en hierdoor vele miljoenen euro's mislopen. Ierland, Spanje en Portugal hebben ons al lang ingehaald. Nederland moet zich de kennis van het werken in Europese projecten snel eigen maken anders zijn we binnen enkele jaren geen spelers meer van betekenis. In Nederland is veel hoogwaardige kennis aanwezig, maar als we nu geen actie ondernemen dan lopen we over 5 jaar hopeloos achter en blijven we de grootste netto betaler aan de EU. De Nederlandse belastingbetaler is daar uiteindelijk de dupe van.

VNG International en hogeschool Van Hall Larenstein gaan in 2007 een nieuwe ronde Masterclasses geven aan belangstellenden.

De Hogeschool Van Hall Larenstein verzorgt hoger beroepsonderwijs voor ongeveer 4400 studenten, toegepast onderzoek en maatschappelijke dienstverlening in de kennisdomeinen Integrale Gebiedsontwikkeling en Regionale Transitie, Diermanagement en Voeding & Gezondheid. Hogeschool Van Hall Larenstein maakt deel uit van Wageningen UR. Van Hall Larenstein heeft vestigingen in Leeuwarden, Groningen, Velp (nabij Arnhem) en Wageningen.