Ingezonden persbericht

Amsterdam, 11 september 2006

Makers van rZpkt komen met nieuwe voorstelling

LIEFDE IS KOUDER DAN DE DOOD BEHANDELT PROBLEMATIEK LOVERBOYS

Het theaterinitiatief rZpkt komt met een nieuwe voorstelling. In Liefde is kouder dan de dood wordt de problematiek van Loverboys hard aan de kaak gesteld. De voorstelling brengt de confrontatie tussen 'liefde als wapen van de loverboy' en de 'verliefde blindheid van het slachtoffer' voor het voetlicht. Liefde is kouder dan de dood wordt gespeeld door vier jonge acteurs, Youssef Idilbi, Dunya Khayame, Alexandra Alphenaar en Sofian Abayahya, en gaat 27 september in première in Theater Bellevue te Amsterdam. De regie is in handen van Titus Muizelaar.

Het idee voor Liefde is kouder dan de dood ontstond toen acteurs en makers Fouad Mourigh en Farhane El Hamchaoui de voorstelling rZpkt speelden in een jeugdgevangenis. 's Ochtends speelden zij voor delinquente jongeren, waarvan een aantal veroordeeld waren vanwege hun loverboy-praktijken. 's Middags speelden ze de productie in dezelfde zaal van dezelfde jeugdgevangenis voor hun slachtoffers. Deze meiden waren- vanwege plaatsgebrek in de hulpverlening - tijdelijk ook in de jeugdgevangenis opgenomen, een fenomeen dat veel voorkomt in Nederland en momenteel in de politiek ter discussie staat.

De makers van rZpkt lieten drie jonge schrijvers - Sander Donker, Shirley Gast en Jan Willem Slort - monologen schrijven die de verschillende perspectieven van dit drama moesten laten zien. Dick van den Heuvel en Stan Lapinksi hebben met dit materiaal een stuk geschreven over het ongrijpbare fenomeen Loverboy en slachtoffer.

Liefde is kouder dan de dood is een parallelvertelling van twee jongens en twee meisjes. De meisjes belanden in de prostitutie door toedoen van de Loverboys. Om dit te bewerkstelligen maken de jongens gebruik van middelen die even immoreel als herkenbaar zijn: drugs en een overdaad aan 'valse' liefde. Het ene meisje raakt verslaafd en gaat eraan onderdoor. De ander belandt - wat geen uitzondering is in Nederland - wegens ruimtegebrek in een penitentiaire inrichting. In dezelfde inrichting bevindt zich de aanstichter van deze menselijke tragedie: haar loverboy. Het bizarre blijft dat zelfs nadat alle feiten aan het daglicht komen, de meisjes hardnekkig blijven geloven in de zuivere bedoelingen van hun 'geliefden'. Horror uit de dagelijkse praktijk. Inspiratie voor theater.

----------
Voor meer informatie, speellijst, beeldmateriaal, interviews en/of perskaarten:
De MediaVilla | 020-3204369 | www.demediavilla.nl
Leonie Kruisinga | 06-20953101 | leonie.kruisinga@demediavilla.nl / publiciteit@olbe.nl

rZpkt | 020-3623112 | www.rZpkt.com

keuze beeld -> keuze album Liefde -> login rechtsboven -> username: 'pers' - password: 'mediavilla'