Rijksuniversiteit Groningen


Michaël Zeeman in gesprek met Marjolijn Februari

Datum: 27 september 2006

Marjolijn Februari is de 21e gastschrijver aan de RUG. Haar gastschrijverschap kreeg als motto:"Morele regels, literaire zinnen". Tijdens drie openbare lezingen gaat Februari in op de wisselwerking tussen de verheven letteren en het aardse schrijversbestaan, op de aard van literaire interventies in het publieke debat en op de spanning tussen het vrije woord en vormdwang. Daarnaast begeleidt Marjolijn Februari in een reeks werkcolleges de deelnemende RUG-studenten bij het schrijven van een essay. De serie begint met een interview door schrijver, criticus en televisiemaker Michaël Zeeman.

Marjolijn Februari is sinds 2001 columnist van De Volkskrant. Als Marjolijn Drenth von Februar (1963) studeerde ze filosofie, kunstgeschiedenis en rechten. Ze promoveerde op een literair-filosofisch essay over de problemen van wetenschappelijke specialisatie, naar aanleiding van het werk van de econoom Amartya Sen. Ze is lid van de commissie `Canon van Nederland' die een Nederlandse canon ontwikkelt in opdracht van de minister van onderwijs. Ze schrijft literair werk en wetenschappelijk werk, onder andere over tederheid, globalisering (`A better life for all!' in: W. van de Donk, Globalisation and Human Dignity, 2004), de risicosamenleving, en de verantwoordingsplicht van de burger. Februari debuteerde in 1989 met de roman De zonen van het uitzicht, waarvoor ze in 1990 de Multatuliprijs kreeg. In haar proefschrift, Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek, verschenen in 2000 en genomineerd voor de Gouden Uil Literatuurprijs, laat ze wetenschap en literatuur samenkomen. Een selectie Volkskrantcolumns verscheen in 2004 onder de titel Park Welgelegen. Notities over morele verwarring.

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. De gastschrijver verzorgt een aantal openbare lezingen en speciaal voor studenten een reeks werkcolleges. Marjolijn Februari is de 21e gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren en - vorig jaar - Tonnus Oosterhoff. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen, Studium Generale Groningen en de K.L. Pollstichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap.

Datum en tijd

woensdag 27 september, 20.00 uur

Titel

Michaël Zeeman in gesprek met Marjolijn Februari

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5594, www.rug.nl/studium U verandert van portal