Gemeente Helden

Koninklijke onderscheiding: Jos Berkers uit Koningslust

Jos Berkers uit Koningslust kreeg op 9 september 2006. van loco-burgemeester Rinus Janssen de Koninklijke onderscheiding ' Lid in de Orde van Oranje Nassau opgespeld.

Zijn verdiensten bij TTV Koningslust zijn: 1966 heden: actief speler, begeleider en coach en jeugdleider; 1966 - 1975 medeoprichter, secretaris en vanaf 1972 bestuurslid; 1970 1975 jeugdtrainer, zijn trainerschap legde de basis voor de jarenlange successen van de jeugdafdeling; 1970 1974 bestuurslid van de Jeugdafdeling tafeltennis Noord-Limburg; 1990 1995 opnieuw secretaris; 2000 heden: voorzitter.

Voorts was hij:
1985 1990 bestuurslid / penningmeester van de Open Jongeren Beweging (OJB) Koningslust;
1992 2002 loonadministrateur van de peuterspeelzaal Olleke Bolleke Koningslust.

Jos Berkers is een van de oprichters van TTV Koningslust. Iemand die bezeten is van de tafeltennissport en dit ook zo uitdraagt. Hij heeft zowat alle functies binnen de vereniging vervuld en is momenteel voorzitter van de club. Een toevallige bijkomstigheid is ook dat hij eveneens 40 dienstjaren erop heeft zitten bij zijn werkgever Tevetal B.V. Na zijn HBS periode is hij hier op 17 jarige leeftijd als boekhouder aan de slag gegaan en in datzelfde jaar werd TTV Koningslust opgericht waarbij Jos, zoals gezegd, een van de oprichters is. Urenlang kan Jos over tafeltennis praten of dit nu als speler, coach of toeschouwer is. Analyses voor en na een wedstrijd zijn hem niet vreemd, soms zo diepgaand dat het voor een leek beslist niet meer te volgen is. Als hij een wedstrijd bekijkt of speelt leeft hij zich helemaal in en hoort of ziet niets meer. Aan zijn gezicht kun je zien of het goed of slecht gaat. Degenen die hem niet kennen raken vaak gefascineerd over de manier waarop hij dan bezig is. Pratend, zwoegend, analyserend, alsof hij even in een andere wereld zit. Jos is vrijgezel en je kunt wel stellen dat hij met de tafeltennissport is getrouwd. Als persoon is het iemand die de lat altijd hoog legt, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Hij is uitermate fanatiek, behulpzaam voor iedereen die hem iets vraagt, pienter, rechtvaardig en hij heeft altijd honger. Oud team spelers zorgden vaak voor een extra boterham of iets anders want hij kan eten als een beer. Je doet nooit vergeefs een beroep op hem of dit nu bestuurlijke zaken, juridische zaken of boekhoudkundige zaken zijn. Het maakt hem niet uit, hij verdiept zich erin en haalt voor iedereen het onderste uit de kan. Mantelzorg is hem niet vreemd, ook dat vervult hij met verve. Opvallend aan hem is dat hij altijd geitenwollen sokken draagt en als hij thuis komt van zijn werk even een dutje doet alvorens hij naar de club gaat om te trainen, te spelen of te vergaderen. Hij gebruikt dan een eierwekker zodat hij zich niet verslaapt. Hij is geen onbekende in de tafeltenniswereld. Vele toernooien heeft hij bezocht zowel nationaal als internationaal. Als coach en als liefhebber van de sport is hij altijd aanwezig en ook iemand die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Je moet met goede argumenten komen wil je hem op andere gedachten brengen. Hij leeft voor de sport en vervult daarnaast nog andere functies voor de gemeenschap.

In het dagelijks leven ben je eveneens dus veertig jaar lang - werkzaam bij Tevetal Keramische Producten BV, waar je opklom tot hoofd administratie/boekhouding van het bedrijf, waar je met grote deskundige inzet van grote waarde bent, gedreven en vakbekwaam en al vele jaren de scepter over de administratie zwaait. Je staat bekend als een harde werker, toegewijd en loyaal, accuraat en precies. Zoals het een hoofd boekhouding betaamt eis je ook hier veel van jezelf en anderen, soms eigenwijs en knorrig, maar altijd in voor een goed verhaal of een grap.

De waardering voor je bijzondere verdiensten is nog niet eerder tot uitdrukking gebracht.
Samenvattend: Vanaf 1966 heeft Jos Berkers zich vrijwillig en met name ingezet voor de tafeltennisvereniging TTV Koningslust. Daarnaast was hij bestuurlijk en als vrijwilliger actief in het jongerenwerk en het peuterspeelzaalwerk. Jos is iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en heeft anderen gestimuleerd. Gezien de aard, de uitstraling, de intensiteit, de duur en de betekenis van zijn activiteiten kan vandaag ook worden gesproken van zijn veertigjarig persoonlijk jubileum als vrijwilliger. Je hebt een groot stempel gedrukt op de vereniging, het clubbelang steeds voorop gesteld, bijgedragen aan de successen en de betrokkenheid en liefde voor het tafeltennis naar iedereen toe uitgedragen.

Bij Koninklijk besluit van 5 juli 2006, is de heer Joseph Hubertus Michiel Berkers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.