VVD wil extra taallessen voor peuters en hardere aanpak geweld gezagsdragers

Fractievoorzitter Mark Rutte pleit tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voor extra taallessen voor peuters en een hardere aanpak van geweld tegen ambulancepersoneel en leraren.

Uit cijfers blijkt dat 400.000 van de 1,5 miljoen kinderen in het basisonderwijs een onderwijsachterstand hebben, meestal een taalachterstand. Die achterstand halen velen van hen nooit meer in, met alle gevolgen van dien. Daarom wil de VVD dat op het consultatiebureau vóór de derde verjaardag verplicht een taalcheck wordt gedaan. Kinderen die in de risicogroep vallen, gaan dan verplicht naar de voorschoolse educatie.

Bovendien wil de VVD meer respect voor gezagsdragers, zoals politieagenten, leraren, ambulancepersoneel, verpleegkundigen, stadionstewards en treinconducteurs. Zij moeten beter beschermd worden door onder andere zwaardere straffen in te stellen voor geweld tegen gezagsdragers en door een einde te maken aan de situatie dat de slachtoffers zelf verplicht aangifte moeten doen, terwijl ze vaak bang zijn voor vergelding.

27 september 2007