Spoedige toetreding Bulgarije en Roemenië logische consequentie ratificatie toetredingsverdrag

VVD-woordvoerder Hans van Baalen steunt de toetreding van Bulgarije en Roemenië per 1 januari 2007 als logische consequentie van de ratificatie van het toetredingsverdrag door Nederland eerder dit jaar.

Van Baalen is blij met het uiterst strenge toezichtregime, waaronder de nieuwe EU-leden door de Europese Commissie worden geplaatst. Hiermee wordt voorkomen dat Nederland negatieve gevolgen van de uitbreiding ondervindt. Ons land behoort tot de grootste investeerders in Bulgarije en Roemenië en zal aanzienlijk voordeel van het EU-lidmaatschap van beide landen ondervinden. Het verdagen van de toetreding van 1 januari aanstaande naar 1 januari 2008 is alleen op basis van unanimiteit onder de huidige EU-leden mogelijk.

De partijen die een Nederlandse alleingang bepleiten 'blaffen tegen de maan'. Het klinkt manmoedig, maar heeft geen enkel effect en schaadt de Nederlandse handelsbelangen. De VVD heeft vertrouwen in de liberalen, die leiding geven aan de coalitieregeringen in beide landen. De VVD is, in beginsel, voorstander van een vrije Europese arbeidsmarkt. Er moeten dan ook zwaarwegende gronden zijn om werknemers uit deze nieuwe lidstaten te weren. De VVD zal in het overleg met de regering nader ingaan op de effectiviteit van het strenge toezichtsregime, het vrije verkeer van werknemers en de belangen van Nederland.

27 september 2007

Hans van Baalen: j.vbaalen@tweedekamer.nl