VVD pleit voor één Europees immigratiebeleid

Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vanmorgen tijdens het plenaire debat in Straatsburg de Europese Raad van Ministers opnieuw opgeroepen spoedig vorm te geven aan één Europees immigratiebeleid.

Zij is teleurgesteld dat de Raad nog steeds niet het belang van een gemeenschappelijke aanpak onder ogen wil zien:"Je zou denken dat de urgentie van dit probleem inmiddels wel tot alle lidstaten zou moeten zijn doorgedrongen, maar niets lijkt minder waar! Mede dankzij falend beleid van de Europese lidstaten vindt aan de buitengrenzen van de Europese Unie een ware humanitaire tragedie plaats. Ik schaam me oprecht kapot!"

"Gerealiseerd moet worden dat het versterken van de buitengrenzen alleen niet genoeg is. Gekeken moet worden naar de redenen waarom de migranten massaal hun land verlaten: armoede, economische malaise, geen werk. De link tussen migratie en ontwikkeling is van het allergrootste belang. Grootse en strategische investeringen in de landen van herkomst zijn noodzakelijk, noem het een modern Marshall plan."

Volgens Hennis-Plasschaert zou de Raad een voorbeeld moeten nemen aan Europees Commissaris Frattini, die wel met een totaalpakket komt. "Het is tijd dat de Raad zijn ambities waar gaat maken. Een Marshall-plan voor Afrika, maar ook: een spoedige totstandkoming van één Europees terugkeerbeleid, het aanpakken van de zwarte arbeidsmarkt binnen de EU, bewustmakings- en informatiecampagnes in de landen van oorsprong en transit, het afsluiten van associatie- en samenwerkingsovereenkomsten met die landen en de snelle introductie van een Europese green card! Alleen met een dergelijk totaal pakket zal de Europese Unie enig effect kunnen sorteren! "