Gemeente Aalten


27-09-2006
Bedrijfsbezoek op rolletjes bij Sonoco

Bedrijfsbezoek bij Sonoco

Bedrijfsbezoek bij Sonoco

Op 12 september jl. heeft het college een bedrijfsbezoek gebracht aan Sonoco, te Aalten. Het bedrijf maakt papieren rollen, waarop diverse materialen gewikkeld kunnen worden, van papier tot draad tot staalplaten. De rollen maken ze dus in allerlei soorten en maten. Het bedrijf maakt onderdeel uit van een groot amerikaans bedrijf met vestigingen in heel europa. Dit is in oorsprong ontstaan uit de southern novelty company, de oprichter daarvan was een van de eersten die bedacht om papier niet om houten klossen te doen, maar op kartonnen of papieren holle rollen. Een goed idee is gebleken.

Nadat het college welkom is geheten door de heren Cramer en Damen van Sonoco, wordt er eerst naar hun schoenmaat gevraagd. Een ongebruikelijke vraag, maar noodzakelijk, in de productieruimten is het verplicht veiligheidsschoenen en brillen te dragen. Ook het college moet zich hier natuurlijk aan houden. Nadat iedereen werkschoenen aan en een veiligheidsbril op heeft, wordt meteen begonnen met een rondleiding door het bedrijf aan de Vierde Broekdijk.

Vol enthousiasme vertellen de heren over het productieproces en de manier waarop het personeel veel eigen verantwoordelijkheid krijgt. Nog nooit heeft het college zoveel papieren rollen bij elkaar gezien, van heel klein, tot grote rollen die gebruikt worden om staal! op te wikkelen. Tijdens de rondleiding wordt meermalen stilgestaan bij het besef dat er zoveel toepassingen zijn waarbij rollen worden gebruikt. Fotopapier, koekjesverpakkingen, chipsverpakking, garen, staalplaat, om het goed te kunnen transporteren wordt het allemaal voor verwerking gewikkeld op rollen.

Na de rondleiding volgt nog een presentatie over de geschiedenis en de missie en visie van Sonoco, een bedrijf dat na een roerige tijd met overnames en ontkoppelingen binnen de organisatie nu weer in rustiger vaarwater hoopt te komen. Na een laatste kop koffie en nadat alle vragen van het college zijn beantwoord, moet er afscheid genomen worden. Weer een bedrijfsbezoek waarin men een boel wijzer is geworden. Het college is trots een bedrijf als Sonoco al sinds 1947 binnen de gemeentegrenzen te hebben en wenst het bedrijf veel succes voor de toekomst.