Gemeente Soest

Gemeente Soest maakt 'slimmere regels'

Datum: 27/09/2006

Gemeente Soest maakt 'slimmere regels'

De gemeente Soest wil onnodige lastendruk voor inwoners en bedrijven terugbrengen. Daarom neemt zij haar eigen regelgeving en verordeningen onder de loep. Bekeken wordt of bepaalde regelingen en procedures eenvoudiger kunnen. Een Taskforce is hiervoor in het leven geroepen die het college gaat adviseren over de regelgeving en de verbetering van de publieke dienstverlening.

In de collegeverklaring "Soest actief en open: aan de slag" staat een duidelijk visie over de 'De Andere Overheid'; een krachtige overheid, die de samenleving centraal stelt èn slagvaardig is. Deze overheid zorgt voor een betere dienstverlening, minder bureaucratie en een slagvaardige organisatie. De ontwikkeling van minder bureaucratie en minder regels vertalen we in Soest naar 'slimmere regels'. Slimmere regels betekenen voor inwoners en bedrijven minder administratieve belasting, terwijl we instaan voor de rechtsbescherming van derden en de openbare orde en veiligheid gewaarborgd blijft.

Bij de vervanging van verordeningen en regelgeving kijken we kritisch naar de last voor burgers en bedrijven. Het doel is onnodige lastendruk voor inwoners en bedrijven terug te brengen. Deze operatie moet leiden tot het schrappen van beperkingen of een vergunningenplicht te vervangen door algemene regels. Het verminderen van formulieren en vergunningen hoeft overigens niet te betekenen dat het toezicht en de handhaving voor de gemeente ook vermindert. Naast de eigen verantwoordelijkheid van de burger draagt de gemeente zorg voor de veiligheid en de openbare orde.

Taskforce
Het college heeft de hulp ingeroepen van een aantal externe deskundigen. Deze personen uit het bedrijfsleven en met een bestuurlijke en maatschappelijke achtergrond geven hun visie en ervaringen mee aan de organisatie bij het verminderen van de lastendruk. De Taskforce gaat het college adviseren over vermindering van de bestaande regelgeving en doet voorstellen over alternatieven en verbetering van de publieke dienstverlening. De Taskforce bestaat uit de heren de Kruijf, Kortekaas, Bredius en mevrouw Schadé.

Werkwijze
We passen zonodig onze bestaande verordeningen en regelgeving aan. Uiteindelijk moet dit in een flinke vermindering van administratieve lasten voor de burgers, het bedrijfsleven en de gemeente resulteren. We lichten bestaande regelgeving en verordeningen in de aankomende twee jaar door. We doen en kunnen niet alles tegelijk. Daarbij wegen we zorgvuldig af of de regeling nog wel het doel bereikt en/of het risico niet te groot is als we het schrappen. We kijken of het schrappen van een artikel ook echt een lastenverlichting voor veel burgers of bedrijven oplevert en of we nog wel de mogelijkheid hebben om de overtreding te laten handhaven. Als we een regeling van de gemeente hebben aangepast brengen we u op de hoogte via de krant en deze website.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer