Gemeente Breda

Breda zet nieuwe stap in verkeersproblematiek Breda - Oosterhout

Het verkeer tussen Breda en Oosterhout gaat over de A27 en het verkeer van en naar Teteringen over de Oosterhoutseweg.

Meerjarige financiering door het Rijk van de toekomstige aanpak van het zuidelijke deel van de A27 en nader onderzoek naar concrete maatregelen zodat de regio ook in de toekomst op de A27 goed bereikbaar blijft. Dat zijn de belangrijkste drie punten uit het Stappenplan Regionaal Verkeersvraagstuk Breda - Oosterhout, dat het college van burgemeester en wethouders van Breda deze week heeft voorgesteld.

Juiste verkeer over de juiste weg

In het Stappenplan stelt het college ondermeer opnieuw vast wat de functie is van de Oosterhoutseweg en de A27. De A27 is belangrijk voor de bereikbaarheid van de gemeenten Breda en Oosterhout, terwijl de Oosterhoutseweg voornamelijk voor het verkeer tussen Teteringen en Breda van belang is. Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Oosterhout en Breda kunnen op basis van dit uitgangspunt nu verder bepalen welke maatregelen het beste getroffen kunnen worden zodat de A27 gebruikt wordt waarvoor deze snelweg bedoeld is.

Meerjarige Rijksinvestering

Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Helmond en de provincie (gezamenlijk BrabantStad) willen een structurele oplossing voor het verkeer op de A27. Alleen op deze manier blijven de steden van BrabantStad ook in de toekomst goed bereikbaar. Daarom stellen de partners nu voor dat het Rijk de A27 opneemt in zijn meerjarig financieringsprogramma. Dit voorstel wordt volgende week, als onderdeel van een gezamenlijk Brabants verkeersmaatregelenpakket, aangeboden aan de Minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs. Verder onderzoeken de BrabantStad-partners, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant gezamenlijk welke concrete verkeersmaatregelen zij op welke locaties moeten nemen om het verkeer ook op lange termijn op de A27 goed door te laten stromen.

Korte termijn acties

Naast deze maatregelen heeft het college samen met de gemeente Oosterhout, de provincie en Rijkswaterstaat Noord-Brabant al diverse kortere termijn maatregelen uitgevoerd. Om het verkeer van en naar de A27 beter te laten doorstromen heeft de gemeente de verkeerslichten aangepast op de aansluitingen Tilburgseweg - A27 en Europaweg - A27 in Oosterhout. Dit zijn twee maatregelen die te maken hebben met de reconstructie van de Oosterhoutsweg en omleidingroutes.

Breda heeft het stappenplan Regionaal Verkeersvraagstuk Breda - Oosterhout opgesteld naar aanleiding van het bestuurlijk overleg tussen bestuurders van de provincie, de gemeente Oosterhout, Breda en Rijkswaterstaat begin dit jaar. Het stappenplan maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Om de Haenen dat het college vandaag heeft vastgesteld.

Breda, 27 september 2006