Ministerie van Justitie

Onderwijsprestaties niet-westerse allochtonen licht verbeterd

Persbericht | 27-09-2006

Niet-westerse allochtonen presteren gemiddeld in alle stadia van het onderwijs slechter dan autochtonen, al is een lichte verbetering waarneembaar. Zij ontvangen ook gemiddeld twee keer zo vaak een uitkering als autochtonen. Dit verschil neemt toe met de leeftijd. In de geregistreerde criminaliteit blijven Antillianen, Marokkanen, Turken en Surinamers oververtegenwoordigd. Dat allochtonen veel vaker de huisarts bezoeken dan autochtonen, lijkt een hardnekkig misverstand. Dat blijkt uit de Integratiekaart 2006 van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onderwijs
Niet-westerse allochtone leerlingen maken de Cito-toets gemiddeld minder goed dan autochtone leerlingen. De prestaties van Turken en Marokkanen blijven achter bij die van de overige niet-westerse allochtonen. Voortijdig schoolverlaten komt vaker voor onder niet-westerse allochtone leerlingen dan onder autochtonen. Meisjes van allochtone herkomst doen het beter dan allochtone jongens. De slagingspercentages van niet-westerse allochtonen in het voortgezet onderwijs blijven achter bij die van autochtonen en westerse allochtonen. De onderzoekers zien de laatste jaren wel een voorzichtige verbetering.

Werk en uitkeringen
Uit het onderzoekt blijkt dat 72% van de autochtonen in 2004 betaald werk had, tegen 49% van de niet-westerse allochtonen. De arbeidsparticipatie van de Kaapverdiërs, Hongkong-Chinezen en Surinamers komt in de buurt van die van de autochtone bevolking. Niet-westerse allochtonen ontvangen gemiddeld twee keer zo vaak een uitkering als autochtonen. Dit verschil neemt toe met de leeftijd,

Sociaal-culturele integratie
Relatief veel Turken en Marokkanen gingen tussen 1999 en 2002 een migratiehuwelijk aan. Bij de tweede generatie is dit aandeel kleiner dan bij de eerste generatie.
De kansen op ontmoetingen van niet-westerse allochtonen met autochtonen in buurten zijn in Nederland tussen 1999 en 2004 afgenomen. Dit geldt het sterkst voor Marokkanen. Enkele kleinere groepen met veel asielmigranten steken hier positief bij af. Niet-westerse allochtonen hebben ook verhoudingsgewijs meer niet-westers allochtone medeleerlingen op school dan autochtonen en datzelfde geldt voor collega's op het werk.

Criminaliteit
In 2004 registreerde de politie ruim 195.000 verdachten tussen de 12- en 65-jaar. Daarvan was bijna tweederde autochtoon. Van de vier grote `klassieke' herkomstgroepen werden Antillianen het vaakst (7,4 verdachten per 100 inwoners) en Turken het minst vaak (3,6) als verdachte geregistreerd. Andere niet-westerse herkomstgroepen die in 2004 relatief vaak als verdachte geregistreerd werden zijn Angolezen, Somaliërs en Ethiopiërs. Niet-westerse herkomstgroepen die relatief weinig voorkomen in de verdachtenregistratie zijn Thai, Hongkong- Chinezen en Filippino's.