Gemeente Buren


Terug

Gemeenteraad stelt handhavingsbeleid vast

De raad van Buren heeft 26 september de Handhavingsnota en het uitvoeringsprogramma goedgekeurd. De gemeente volgt voortaan een duidelijke lijn in het toezicht op de naleving van de regels voor bouwen, ruimtelijke regelgeving, brandpreventie enz.

Handhavingslijn
De lijn is: toezicht uitoefenen zo mogelijk legaliseren zonodig sancties opleggen of: eventueel actief (na het maken van een afweging) gedogen. Ook voor oude gevallen en voor zaken die onder de rechter zijn, is een beleidslijn vastgesteld.

B en W verantwoordelijk voor uitvoering
Burgemeester en wethouders zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de handhaving. Alle zaken -ook die waarbij nu een handhavingsactie loopt- die oorspronkelijk dateren van vóór 2002 krijgen de prioriteit laag. Dat houdt in, dat dit college de zaak met rust laat. Behalve als het college zich gedwongen ziet een nieuwe afweging te maken. Van zaken die intussen bij de rechter liggen, wordt de rechterlijke uitspraak afgewacht.

Informatie en steun voor burgers
Als gevolg hiervan komen personeelsuren vrij. Deze uren worden benut door inwoners te informeren en te begeleiden en door meer toezicht uit te oefenen. De ontstane personele ruimte wordt ook gebruikt om in alle gevallen vanaf 2002 strikt te handhaven.

VVD-motie
In de raadsvergadering van 26 september diende de VVD een motie in, die het college aanbeveelt om in zaken, die nu bij de rechter liggen, in dezelfde geest te handelen. Het college nam deze motie over. Dat betekent, dat B en W de uitspraak van de rechter afwachten en daarna een afgewogen besluit nemen of er wel gehandhaafd moet worden.