Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten woensdag 27 september 2006

Zaanstreek-Waterland, 27-09-2006

Met onder meer: hennep, controles en fietsendiefstallen opgelost

Hennepplantage boven café

Purmerend, dinsdag 26 september 2006.

De politie heeft in een woonruimte boven een café aan de Koemarkt een hennepplantage ontmanteld. Op de zolder boven het verlaten woongedeelte werd een afgeschermde kamer gevonden. Hier stonden 123 potten met resten van een wietoogst. De transformatoren, lampen, ventilatoren en andere apparatuur werden ter vernietiging in beslag genomen. De elektriciteit was omgeleid om de meter heen. Het energiebedrijf heeft de stroom afgesloten. De huurder van de woning is door de politie uitgenodigd voor verhoor.

Huiselijk geweld

Wormerveer, dinsdag 26 september 2006.

Een 44-jarige man uit Wormerveer is door de politie aangehouden omdat hij wordt verdacht van mishandeling van zijn vriendin. De vrouw zou zich met een kind hebben opgesloten op zolder waarna de man zou zijn binnengedrongen en haar tijdens een ruzie hebben geslagen. De verdachte werd in de loop van de dag na verhoor heengezonden.

Geweld

Purmerend, dinsdag 26 september 2006.

De politie heeft een 17-jarige inwoner van Purmerend aangehouden omdat hij zijn 16-jarige ex-vriendin zou hebben mishandeld. Het meisje was aan het politiebureau verschenen nadat zij zich voor diverse verwondingen in het ziekenhuis had laten behandelen. Haar vroegere vriend zou haar hebben gekrabd, gebeten, gepoogd te wurgen en geslagen. De verdachte werd na enig zoeken nabij de Rudolf Garrelstraat aangetroffen en aangehouden. Hij werd vervolgens ingesloten en in verzekering gesteld.

Zonder licht

Purmerend, dinsdag 26 september 2006, 21:33 uur.

Politiebikers hebben op de Weteringstraat een 45-jarige man uit Vijfhuizen aangehouden die zonder licht op de fiets reed. Bij controle bleek dat de man nog 28 dagen gevangenisstraf tegoed had. De man had een rijbewijs bij zich waarin was geknoeid met de geldigheidsdatum. Het document werd ingenomen en zal worden opgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Inbraakpogingen

Ilpendam, woensdag 27 september 2006, 02:19 uur.

De politie onderzoekt een viertal inbraakpogingen in woningen in Ilpendam. Kort na twee uur werd de politie gewaarschuwd dat een voordeur op de Monnickendammerrijweg was opengebroken en dat er twee mannen waren gezien die wegliepen. In de ochtenduren bleken woningen aan de Zonneweg (2), het Lepelblad en nogmaals de Monnickendammerrijweg te zijn bezocht. In enkele woningen kon men niet binnenkomen door inbraakwerende maatregelen. De politie vermoedt dat de dieven het gemunt hadden op plasma televisieschermen. Eventuele getuigen worden verzocht even te bellen met het wijkteam Monnickendam via 0900-8844.

Inbraak bedrijf

Oosthuizen, woensdag 27 september 2006, 06:53 uur.

Bij een funderingsbedrijf aan de Sluisweg werd tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend ingebroken door een ruit van de zijdeur in te slaan. Een computer met beeldscherm werd vervolgens uit de kantoorruimte gestolen.

Hekken gestolen

Zaandam, woensdag 27 september 2006, 08:50 uur.

Uit het Vijfhoekpark zijn in het weekeinde een grote hoeveelheid ongemonteerde hekwerken gestolen. De aangever meldde dat men gelet op het gewicht en de omvang van de hekken zeker gebruik moet hebben gemaakt van een vrachtwagen met kraan of iets dergelijks. Om toegang tot het park te krijgen werd de 'anti-autopaal' verwijderd.

Winkeldief

Purmerend, dinsdag 26 september 2006, 17:44 uur.

De politie heeft op het Tramplein een 26-jarige man uit Kampen aangehouden die door personeel van een elektronicawinkel op de Gedempte Singelgracht was betrapt op winkeldiefstal. Het alarm van de detectiepoortjes reageerde toen de man passeerde. Personeel ging achter de verdachte aan en hield hem tegen tot hij kon worden overgedragen aan de politie. Uit onderzoek bleek dat de verdachte opzetstukjes voor elektrische tandenborstels had weggenomen met een gezamenlijke waarde van ruim 235 euro. De man werd ingesloten en in verzekering gesteld.

Vooraankondiging snelheidscontrole

Aanstaande vrijdag wordt op de N235 in Watergang, gedurende vrijwel de hele dag, op snelheid gecontroleerd. Tijdens de snelheidscontroles wordt ook gelet op het inhalen over de doorgetrokken streep, onjuist voorsorteren, rijden over de busstrook etc.

Het toezicht moet er voor zorgen dat de kruising veiliger wordt voor alle verkeersdeelnemers. De verkeersintenstiteit op het kruispunt is zeer hoog: overstekende voetgangers en (brom)fietsers, uit- en instappende passagiers bij de bushaltes, het op- en afrijden van het verkeer van het overzetveer, kort na elkaar liggende zijwegen met veel oprijdend verkeer, lijnbussen wisselen van rijstrook en ten het vele forensenverkeer tussen Amsterdam en Purmerend.

Ondanks herhaaldelijke snelheidscontroles overschrijdt nog steeds bijna de helft van de weggebruikers de 50 km-limiet. Op de N235 zijn de afgelopen maanden dan ook duizenden hardrijders geflitst tijdens controles met een onopvallende radarauto. Een honderdtal overtreders werd staande gehouden tijdens controles waarbij de snelheid van de voertuigen met een lasergun werd gemeten. Hierbij werd van één bestuurder het rijbewijs ingevorderd omdat hij meer dan 50 km per uur te hard reed. Tijdens de mobiele radarcontroles werd 69 keer een snelheid van meer dan dertig km per uur (of meer) gemeten.

Niet in de gordel

Krommenie, 25/26sept, 14.00-16:30 uur

Tijdens een roodlichtcontrole op de Provincialeweg Zaandam-Castricum werden dinsdagmiddag vier

boetes uitgedeeld. Maandagmiddag werden op dezelfde weg 28 bestuurders en passagiers bekeurd omdat zij niet veilig in de gordel zaten. Eén bestuurder kreeg een boete omdat er meer passagiers in de auto zaten dan er gordels aanwezig waren. Verder werd een bestuurder bekeurd voor het bellen tijdens het rijden (niet handsfree).

29 bestuurders in de fout

Zaandam, 26 sept

Tijdens verkeerscontroles op de Peperstraat en de Rozengracht werden dinsdag 29 dertien boetes uitgedeeld. Op de Peperstraat reden dertien automobilisten en vier fietsers door rood. Ook werden twee bromfietsers die zonder helm reden en één bromfietser die jonger dan 16 jaar was, bekeurd. Op de Rozengracht zaten drie bestuurders niet in de gordels en evenveel bestuurders negeerden het inrijverbod. Ten slotte werden nog twee bestuurders die het nodig vonden een telefoongesprek te voeren tijdens het rijden, aan de kant gezet.

Weinig hardrijders

Assendelft, 26 sept, 09:40-12:30 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Purmerend-Buitenhuizen (N246) werd dinsdagochtend een hoogste snelheid gemeten van 101 km per uur. Van de ruim duizend bestuurders reden er slechts twaalf sneller dan de toegestane 80 km per uur. Op de Provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk in Wormerveer waren dinsdagavond iets meer hardrijders te vinden. Zestien van 840 passanten overschreden hier de snelheidslimiet van 100 km per uur.

Eén op de tien te hard

Oostzaan, 27 sept, 07:30-08:30 uur

Agenten hebben woensdagochtend tussen half acht en half negen op snelheid gecontroleerd op de Kerkstraat. Eén op de tien bestuurders hield zich niet aan de snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 68 km per uur. Van in totaal 216 voertuigen werd, met behulp van een onopvallende radarauto, de snelheid gemeten.

Fietsendiefstallen opgelost

Landsmeer, september 2006.

De politie heeft de afgelopen weken zes verdachten van fietsendiefstallen aangehouden. Twee minderjarigen, een jongen en een meisje wonen in Landsmeer. De andere vier verdachten, waaronder één minderjarig, komen uit Amsterdam-Noord. Door de verdachten werden totaal 16 fietsdiefstallen in Landsmeer bekend. Hierbij konden slechts drie aangiften worden getraceerd. De politie verzoekt gedupeerden van diefstal om vooral aangifte te doen. Alle verdachten werden na verhoor heengezonden. Proces-verbaal wordt opgestuurd en ingediend bij justitie.

Verdachte slaan met ketting aangehouden

Edam, 26 september 2006.

De politie heeft een 17-jarige jongen uit Volendam aangehouden die wordt verdacht van mishandeling van een 16-jarig meisje uit Monnickendam. Het meisje zou op 18 september op de Langemeerstraat bij de school meerdere malen met een soort fietsketting zijn geslagen. De politie verstrekte een signalement en verzocht getuigen te reageren. De verdachte kon dankzij getuigen en onderzoek worden aangehouden en verhoord. Op dezelfde dag zou dezelfde verdachte ook een egel als voetbal hebben gebruikt. Ook hiervoor heeft de politie proces-verbaal opgemaakt. Hij zal zich in november voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.