Ingezonden persbericht

Xbox 360 presenteert het laatste gamenieuws tijdens X06

Samenwerking met Peter Jackson voor het ontwikkelen van twee nieuwe interactieve entertainmentseries voor Xbox 360 en Xbox Live; aankondiging van 'Halo Wars', 'Splinter Cell', Grand Theft Auto', 'BioShock', 'Banjo Kazooie' en 'DOOM'

Schiphol-Rijk, 27 september 2006 - Microsoft heeft in Barcelona tijdens het jaarlijkse X06-event tal van aankondigingen gedaan die consumenten over de hele wereld uitnodigen om nu next-generation games te spelen op Xbox 360. Deze aankondigingen tonen aan hoe de beste game-ontwikkelaars ter wereld de grenzen van high-definition en online gaming steeds verder verleggen. Tijdens X06 is onder andere het volgende aangekondigd:

* Een samenwerking tussen de bekende Oscar-winnaar, schrijver, regisseur en producer Peter Jackson, scenarioschrijfster Fran Walsh en Microsoft Game Studios, voor het creëren van twee nieuwe, interactieve entertainmentseries, exclusief voor Xbox 360 en Xbox Live. De eerste betreft een samenwerking met Bungie Studios, voor het ontwikkelen van het volgende hoofdstuk in de 'Halo' gameserie. De tweede wordt een totaal nieuwe en originele interactieve entertertainmentserie die zich richt op een nieuwe doelgroep. Microsoft Game Studios gaat ook samen met Peter Jackson en Fran Walsh een nieuwe gamestudio oprichten: Wingnut Interactive.

* 'Halo Wars' is een nieuwe real-time strategy (RTS) game, gebaseerd op de 'Halo' gamewereld, die exclusief voor Xbox 360 wordt ontwikkeld door Ensemble Studios. Dit is de gamestudio die ook de 'Age of Empires'-games heeft gecreëerd.

* Rockstar en Take Two gaan Xbox 360-gamers exclusief via Xbox Live toegang geven tot twee downloadable episodes van 'Grand Theft Auto IV'. Iedere episode biedt uren aan nieuwe gameplay en is alleen beschikbaar op Xbox 360, al enkele maanden na verschijnen van de game.

* Ubisoft bevestigt dat Xbox 360 de enige console zal zijn waarop de volgende 'Splinter Cell'-game na 'Splinter Cell Double Agent' zal verschijnen. Dit onderstreept de ongeëvenaarde mogelijkheden van Xbox 360 als next-generation platform.

* 2K Games bevestigt dat 'BioShock' een revolutionaire game die het 'first-person shooter' (FPS) -genre voor altijd zal veranderen, komend voorjaar exclusief zal verschijnen voor Xbox 360 en Microsoft Windows.

* 'Project Gotham Racing 4', de nieuwste in de populaire serie racegames van Bizarre Creations, exclusief voor Xbox 360, werd tijdens X06 onthuld. 'Project Gotham Racing 4' zal racefans over de hele wereld een ongekende nieuwe racebeleving bieden.

* De bekende 'Banjo-Kazooie' gameserie komt opnieuw tot leven op Xbox 360, in high-definition. Deze gameserie, die exclusief voor Xbox 360 wordt ontwikkeld door Rare, Ltd., biedt spectaculaire next-generation graphics en bevat de gamecharacters Banji, Kazooie en Gruntilda.

* Microsoft Game Studios kondigt de lang verwachte nieuwe massively multiplayer online game 'Marvel Universe Online' voor Xbox 360 en Windows Vista aan. Deze game wordt ontwikkeld door Cryptic Studios, bekend van onder andere 'City of Heroes'.

* Er komen twee nieuwe games voor Xbox Live Arcade: 'DOOM' van id Software en Activition - de originele 'first person shooter' waarmee het genre eigenlijk werd geboren - is vanaf vandaag beschikbaar op Xbox Live Arcade. Deze game bevat de originele singe-player game met vier episodes, maar biedt ook 4-player split-screen (co-op en deathmatch) en 4-player co-op en deathmatch via Xbox Live. Daarnaast is ook 'Sensible Soccer', de nieuwe voetbalgame van Codemasters, binnenkort beschikbaar op Xbox Live. Deze game is gebaseerd op de Amiga-klassieker uit 1994 en geeft de gamer de keuze tussen de originele graphics en een nieuwe hi-resolution 'look-and-feel'.

* Vanaf medio november is in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland de HD DVD-speler voor Xbox 360 verkrijgbaar, tegen een consumenten-adviesprijs van ¤ 199,,99. In andere landen komt de HD DVD-speler in 2007 op de markt.

Xbox 360 slaat nieuwe wegen in met populaire gameseries

Xbox 360 blijft de interactieve entertainmentwereld veranderen en uitbreiden met verschillende bekende gameseries. Microsoft Game Studios is een samenwerking aangegaan met Peter Jackson, om een nieuw tijdperk op het gebied van interactieve entertainment in te luiden die alleen op Xbox 360 en Xbox Live gerealiseerd kan worden. Het doel van deze samenwerking is om nieuwe verhalen te creëren en deze op geheel nieuwe manieren te vertellen. Als eerste zullen Jackson, Walsh en het team twee nieuwe, interactieve entertainmentseries exclusief voor Xbox 360 creëren. In eerste instantie gaat het om het gezamenlijk schrijven, ontwerpen en produceren van een nieuw en origineel hoofdstuk in de 'Halo'-wereld, in samenwerking met Bungie Studios. Het tweede project zal een totaal nieuw interactief verhaal tot leven brengen, maar zal ook een nieuwe doelgroep aanspreken, die tot nu toe geen kennis hebben gemaakt met de mogelijkheden van interactief entertainment.

Microsoft Game Studios, Jackson en Walsh richten ook 'Wingnut Interactive' op. Dit wordt een interactieve entertainmentstudio van topklasse die Microsofts technologie en uitgebreide ervaring op het gebied van interactieve entertainment combineert met de creativiteit en de verbeeldingskracht van het Wingnut Interactive-team.

'Microsoft heeft met Xbox 360 en Xbox Live een ongelooflijk levend fundament gecreëerd, die ons in staat stelt om via een heel nieuw medium onze verhalen te vertellen. Ze hebben ervoor gezorgd dat mensen op een fundamenteel andere manier over games denken', zegt Jackson. 'Samen met Microsoft Game Studios wil ik de grenzen van game-ontwikkeling en interactief entertainment verleggen. Als filmmaker is het voor mij overduidelijk dat het Xbox 360-platform nu het stadium heeft bereikt waarbij vertellers hun creativiteit op dezelfde manier tot uiting kunnen brengen als ze doen in films en boeken. Maar nu kunnen ze nog een stap verder gaan dankzij interactiviteit.'

Microsoft komt ook met 'Halo Wars', een nieuwe real-time strategy (RTS) game, gebaseerd op de bekende 'Halo'-gamewereld van Bungie Studios. 'Halo Wars' wordt exclusief voor Xbox 360 ontwikkeld door Ensemble Studios, die ook de populaire 'Age of Empires'-gameserie voor Windows heeft gecreëerd. In 'Halo Wars' voert de speler het bevel over de UNSC-strijdkrachten bij hun eerste ontmoeting met de kwade 'Covenant'-legers.

Microsoft heeft ook de eerste details bekendgemaakt over 'Project Gotham Racing 4', de nieuwste in de populaire serie racegames van Bizarre Creations. In samenwerking met Rare Ltd. worden Banjo, Kazooie en Gruntilda bij elkaar gebracht in een nieuwe 'Banjo-Kazooie' gameserie.

Microsoft en Ubisoft hebben aangekondigd dat de volgende 'Splinter Cell'-game alleen op Xbox 360 zal verschijnen. Met ondersteuning voor Xbox Live zal deze gameserie, die een revolutie op het gebied van online co-op en competitieve gameplay teweeg heeft gebracht, online gaming opnieuw definiëren.

Er werd ook meer informatie bekend over exclusieve nieuwe episodes voor de binnenkort te verschijnen game 'Grand Theft Auto IV', van Rockstar en Take-Two. Rockstar Games zal twee nieuwe, downloadable episodes aanbieden, beide met uren aan nieuwe gameplay. De episodes komen exclusief beschikbaar voor Xbox 360, via Xbox Live. 'Grand Theft Auto IV' is vanaf 19 oktober 2007 verkrijgbaar. De releasedata voor de twee downloadable episodes zijn nog niet bekend.

Xbox Live Arcade kwam met de verrassende aankondiging dat een van de beroemdste 3D-games aller tijden, 'DOOM' (id Software), nu kan worden gedowload voor 800 points. Met deze game kunnen gamers deze klassieker opnieuw beleven, zowel in single-player mode als via twee tot vier player co-op en deathmatch modes op Xbox Live. Er werd tevens een samenwerking met Codemasters aangekondigd, met de snelle voetbalklassieker 'Sensible World of Soccer' als eerste game.

Xbox Live is een bloeiende online gamecommunity met ruim 3 miljoen leden in 24 landen, die honderden verschillende games met en tegen elkaar spelen. Verder biedt Xbox Live gamedemo's, Xbox Live Arcade games, muziek en filmcontent. Met tot op heden ruim 10 miljoen downloads en de komende zomer een aanbod van bijna 100 onafhankelijke, klassieke en originele games, is Xbox Live Arcade een snel groeiend fenomeen.

Langverwachte games komen naar Xbox 360

Een aantal games waar met spanning op wordt gewacht, zal verschijnen voor Xbox 360. De game met de hoogst gespannen verwachtingen is zonder twijfel 'Gears of War' van Epic Games en Microsoft Game Studios. Dit is een third-person tactische actie/horrorgame die alleen beschikbaar komt op Xbox 360. In 'Gears of War' wordt een diepgaand verhaal over de strijd van de mensheid tegen hordes monsters gecombineerd met een next-generation tactisch combatsysteem en ongekende visuals en speciale effecten. 'Gears of War' is vanaf 17 november in Nederland verkrijgbaar en heeft al talloze awards gewonnen, waaronder de Game Critics Awards Best Console and Best Action Game of E3 2006, IGN's E3 2005 Best Xbox 360 Game en Gamespot's E3 2006 People's Choice Award.

De Britse ontwikkelaar Rare Ltd. en Microsoft Game Studios komen met 'Viva Piñata', een originele en innovatieve game voor alle leeftijden. In 'Viva Piñata' creëren gamers een complete wereld waar levende piñata's wonen in een omgeving die voortdurend verandert. 'Viva Piñata', dat al verschillende awards heeft gewonnen, waaronder Best Graphics van Nick Jr. Magazine en IGN's Runner-Up for Best Strategy Game of E3 2006, komt de komende feestdagen ook in Nederland op de markt, in de Nederlandse taal.

Microsoft en Ubisoft bevestigen dat 'Assassin's Creed', de actiegame die zich afspeelt in de middeleeuwen, ook voor Xbox 360 zal verschijnen, tegelijk met versies voor andere platforms. 'Assassin's Creed' is een next-generation action-adventure/'stealth'-game van hetzelfde ontwikkelteam dat ook verantwoordelijk is geweest voor 'Prince of Persia: Sands of Time'. In 'Assassin's Creed' spelen gamers een genadeloze Assassin die zijn slachtoffers opzoekt ten tijde van de Kruistochten.

Tijdens de Tokyo Game Show in Japan, vorige week, werd het publiek overweldigd door ongekende visuele stijl en storyline van 'Lost Odyssey'. Deze game van de beroemde Japanse ontwikkelaar Hironobu Skaguchi, verschijnt in 2007 in Japan. Europa en de VS volgen later.

Er zijn weinig games die het afgelopen jaar zoveel aandacht trokken als 'BioShock' van 2K Games. Microsoft heeft tijdens X06 aangekondigd dat deze spectaculaire first-person shooter dit voorjaar exclusief voor Xbox 360 en Windows zal verschijnen.

In een videotrailer werden de kracht en de mogelijkheden van het Xbox 360-platform gedemonstreerd, met nieuwe games en genres voor het komend voorjaar. Dan zullen Microsoft Game Stuidios-titels als 'Crackdown' (Real Time Worlds), 'Too Human' (Silicon Knights), 'Mass Effect' (BioWare Corp.) en 'Forza Motorsport 2' (Turn 10) verschijnen. Daarnaast zullen er nog een groot aantal games van andere gamepublishers verschijnen voor Xbox 360, waaronder 'John Woo Presents Stranglehold' (Midway Games), 'Lost Planet: Extreme Condition' (Capcom) en 'Pro Evolution Soccer 2007' (Konami).

Het succes van Xbox 360 zet onverminderd door. Sinds de lancering, bijna een jaar geleden, zijn er wereldwijd ruim vijf miljoen consoles verkocht. Hiermee is de lancering van Xbox 360 de meest succesvolle lancering van een console tot nu toe. Microsoft ligt op koers om voor het einde van dit jaar 10 miljoen consoles verkocht te hebben, met een game-aanbod van in totaal 160 titels. Het aantal Xbox Live-gebruikers blijft groeien en zal naar verwachting in juni 2007 zijn verdubbeld tot zes miljoen gamers. Xbox 360 is nu verkrijgbaar in ruim 30 landen en voor het einde van dit jaar komen hier nog diverse landen bij, waaronder Zuid-Afrika, Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Polen.

Bezoekers van X06 kregen ook het laatste nieuws op het gebied van Games for Windows. Er werden diverse nieuwe Games for Windows-titels aangekondigd, waaronder 'Bioshock' en 'Marvel Universe Online'. Vanaf deze maand dragen 'LEGO Star Wars II: The Original Trilogy' van LucasArts en 'Company of Heroes' van THQ het Games for Windows-merklogo. Dit betekent dat deze games voldoen een aantal technische richtlijnen die bedoeld zijn om consumenten een consistente en betrouwbare gamebeleving te bieden op Windows XP en Windows Vista. Hierbij gaat het onder andere om gemakkelijkere installatie, verbeterde betrouwbaarheid en ondersteuning voor een aantal belangrijke nieuwe functies, zoals de Games Explorer en Parental Controls. Ook ondersteunen deze games breedbeeldschermen, kunnen ze gestart worden vanuit Windows Media Center, zijn ze compatibel met de 64-bit consumentenversie van Windows en zullen ze de Xbox 360 Controller for Windows ondersteunen.

Bezoekers konden ook een eerste blik werpen op toekomstige Games for Windows-titels, waaronder 'Hellgate: London' (NAMCO BANDAI Games), 'Rail Simulator' (Electronic Arts) en 'Age of Conan: Hyborian Adventures' (Eidos/Funcom), evenals diverse Microsoft Game Studios-titels, waaronder 'Age of Empires III: The Warchiefs', 'Alan Wake', 'Zoo Tycoon 2: Marine Mania', 'Flight Simulator X', 'Shadowrun', 'Halo 2' voor Windows Vista en de nieuwe 'Marvel Universe Online', een massively multiplayer online game voor Xbox 360 en Windows Vista, van Cryptic Studios.