Ingezonden persbericht


'de verzonken fontein' van hans van lunteren in Kralingen

Op donderdag 28 september 2006 vindt om 13.00 uur in de Vlinderbuurt van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, de onthulling plaats van het kunstwerk

'de verzonken fontein' van hans van lunteren.

Lucas Bolsius, wethouder Buitenruimte, en Umberto van Rijn, portefeuillehouder Buitenruimte, zullen de onthulling verrichten. Het kunstwerk bevindt zich op een plein bij de Jodenvijver, hoek Honingbijstraat/Vredenoordlaan te Rotterdam.

Na de onthulling kunnen belangstellenden ook een kijkje nemen in de waterzuivering in de Vlinderstraat, naast nummer 3.

Voorgeschiedenis

In 1990 is in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk gestart met de bodemsanering van het Gasfabriekterrein in Kralingen. Nu, een goede 15 jaar later, zijn de zichtbare werkzaamheden afgerond en is het gebied opnieuw ingericht. De ondergrondse bodemsanering van het diepe grondwater gaat echter nog jaren door. Hiervoor is een waterzuiveringstation in de Vlinderbuurt gebouwd.

De Stichting Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) heeft in 2001 deelgemeente Kralingen-Crooswijk voorgesteld kunstenaar Hans van Lunteren opdracht te geven een ontwerp te maken voor een kunstwerk, als eerbetoon aan de bodemsanering van het voormalige gasfabriekterrein in Kralingen.

De verzonken Fontein

Na onderzoek naar de aanwezige waterstromen, leidingwater, opgewarmd grondwater, hemelwater, slootwater en het gezuiverde grondwater was voor de kunstenaar vooral dit laatste aanleiding om een ontwerp te maken voor een verzonken fontein. Dit grondwater wordt opgepompt en gezuiverd in een station in de Vlinderstraat. Na zuivering wordt het water naar de fontein gepompt. Bovengronds is in de vloer een metalen rooster aangebracht met daarin verwerkt het blad van de es, de berk, de esdoorn en de populier, bomen die in de directe omgeving voorkomen. Rondom dit rooster ligt op dezelfde hoogte als de bestrating een hardstenen rand. De kompositie van de bladeren is opgebouwd vanuit een lichte draaiing, alsof de wind een kleine werveling heeft gemaakt met een verstild binnen. Via het rooster is de verzonken fontein zichtbaar: een armatuur van drie in grootte opeenvolgende gestapelde schalen waar het opgepompt water in valt. Bij het passeren van het bladrooster in de vloer is het geluid van het rustig vallende water hoorbaar.