Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* September

---

Prinses Máxima 28 september 2006 bij voorbezichtiging Ster in de Stad Tropenmuseum Junior Amsterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is donderdagochtend 28 september 2006 aanwezig bij de voorbezichtiging van de tentoonstelling `Ster in de Stad' in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam.

Tijdens de zogenaamde Bombaytour duiken kinderen anderhalf uur in het contrastrijke leven van de Indiase metropool. Een stad met circa 17 miljoen inwoners, waar Bollywoodsterren in chique appartementen naast vuilnisrapers in sloppen wonen. De kinderen maken op actieve wijze kennis met uiteenlopende aspecten van het leven in Bombay. Met voorwerpen, dans, muziek, geuren, smaken en de verhalen van de inwoners komt de stad tot leven. Zo is er het meisje Gauri. Met maar één been, danstalent en doorzettingsvermogen, straalt ze als `ster in de stad'. Dansend op één been is zij symbool voor de inwoners van Bombay, die ondanks hun problemen met enorme veerkracht overeind blijven.

Speciaal voor `Ster in de Stad' is in Bombay een videoclip gemaakt, waarvoor het lied is ingezongen door Asha Bhosle, een van de beroemdste zangeressen van India. Kinderen die deelnemen aan de Bombaytour worden dansend gefilmd en `realtime' in de videoclip gemonteerd. Zo schitteren zij als ster in een videoclip die ze - tegen geringe betaling - mee naar huis kunnen nemen.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek `Dansen op één been'. Deze uitgave met veel foto's is ook los van de tentoonstelling verkrijgbaar. Hoofdpersoon Shashi neemt de lezer mee in zijn zoektocht naar een ster in de stad voor een videoclip over Bombay.

Sinds de oprichting in 1974 maakt Tropenmuseum Junior doe-tentoonstellingen voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar. Op basis van een zelf ontwikkelde museale werkwijze spant het museum zich dagelijks in kinderen in hoofd en hart te raken met kennis over andere culturen. Tropenmuseum Junior maakt deel uit van het Tropenmuseum.

14 september 2006
© RVD