Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* September

---

Prins van Oranje reikt 28 september 2006 zes grote prijzen uit voor wetenschap en kunst

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje reikt donderdag 28 september in de Beurs van Berlage te Amsterdam zes grote internationale prijzen uit op het gebied van wetenschap en kunst.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een bijzondere zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Prins houdt op deze bijeenkomst een toespraak over innovatie en duurzame wetenschap.

De Heinekenprijzen worden beschikbaar gesteld door de Dr. H.P. Heinekenstichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) selecteert de winnaars. De internationale prijzen worden om de twee jaar overhandigd door de Prins van Oranje.

De Britse professor Sir Alec J. Jeffreys (1950), Department of Genetics, University of Leicester, Groot-Brittannië ontvangt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica 2006 (US dollars 150.000) voor zijn ontdekking van de genetische vingerafdruk.

De Nederlandse kunstenaar Job Koelewijn (1962) ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2006 (EUR 50.000) voor zijn rijkgeschakeerde, poëtische oeuvre.

De Amerikaanse professor Mary-Claire King (1946), Departments of Medicine (Medical Genetics) and Genome Sciences, University of Washington, Seattle, Washington, Verenigde Staten, ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2006 (US dollars 150.000) voor het aantonen van het bestaan van het eerste borstkankergen.

De Amerikaanse professor Joel Mokyr (1946), Department of Economics, Northwestern University, Evanston, Illinois, Verenigde Staten, ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2006 (US dollars 150.000) voor zijn onderzoek naar het ontstaan van de moderne industriële economie.

De Amerkaanse professor Stuart L. Pimm (1949), Nicolas School of Environment and Earth Sciences, Duke University, Durham, North Carolina, Verenigde Staten, ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2006 (US dollars 150.000) voor zijn onderzoek naar het uitsterven en het behoud van soorten.

De Amerikaanse professor John R. Anderson (1947), Department of Psychology, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, Pennsylvania, Verenigde Staten, ontvangt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap (US dollars 150.000) voor zijn baanbrekende theorie van de menselijke cognitie.

18 september 2006
© RVD