Gemeente Hardenberg

September 2006 - Hardenberg als eerste plattelandsgemeente aangesloten op breedband

Hardenberg als eerste plattelandsgemeente aangesloten op breedband

Persbericht, 26 september 2006

Hardenberg is de eerste plattelandsgemeente in Nederland waar alle bedrijventerreinen zijn aangesloten op de digitale supersnelweg breedband. De officiële ingebruikname wordt donderdag (28 september) gevierd met een miniconferentie in theater de Voorveghter in Hardenberg. Het bedrijf Weekamp deuren uit Dedemsvaart krijgt hier uit handen van gedeputeerde Carry Abbenhues het certificaat van "officiële eerste deelnemer" uitgereikt.

Binnen enkele jaren is heel Nederland op breedband aangesloten. Eerst de grote steden, dan de middelgrote plaatsen en uiteindelijk ook de plattelandsgemeenten. Dat is de logische volgorde, die de aanbieders van breedband aanhouden om rendabele projecten te kunnen draaien. In Hardenberg hebben de ondernemers en gemeente echter niet op die volgorde willen wachten, omdat men voordelen ziet in het gebruik van dit netwerk. Daarmee is de gemeente Hardenberg een zichtlocatie geworden aan de digitale snelweg, die zich op dit gebied kan meten met steden in de Randstad.

Vraagbundeling

Breedband in Hardenberg is mogelijk geworden dankzij de inzet van de Koepel, waarin de industriekringen van Hardenberg, Dedemsvaart en Gramsbergen vertegenwoordigd zijn. Financiële ondersteuning kwam van de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg. Er is een uniek vraagbundelingstraject gestart, dat door het bedrijf Clearmind succesvol is uitgevoerd. Zo'n veertig bedrijven en instellingen waren direct enthousiast. Dankzij de bundeling van de vraag kon bij de marktpartijen een optimale prijs- en kwaliteitsverhouding worden bedongen. De kosten voor de deelnemende bedrijven vallen zo'n 75 procent goedkoper uit, terwijl ze een uitgebreider breedbandproduct krijgen dan normaal gebruikelijk is. De bedrijventerreinen in de gemeente Hardenberg worden aangesloten op het breedbandnetwerk van Twente. De aansluiting wordt gerealiseerd door de Nederlands-Duitse Internet Exhange (NDIX) en Cogas Energie. De lokale aansluitingen worden verzorgd door KPN.

Vestigingsklimaat

Breedband biedt voor economisch Hardenberg een toegevoegde waarde. Voor bedrijven is het namelijk een steeds belangrijker wordende vestigingsfactor. Vooral omdat breedband mogelijkheden biedt voor nieuwe afzetmarkten. Bovendien biedt aansluiting op breedband kansen voor nieuwe soorten bedrijvigheid en daarmee dus werkgelegenheid. Het maakt daarnaast samenwerking van ondernemingen op bedrijventerreinen gemakkelijker en efficiënter. En: breedband biedt optimale mogelijkheden voor bedrijven met vestigingen in verschillende plaatsen in Nederland en wereldwijd.

Snelheid

De capaciteit van breedband is vele malen groter en sneller dan een reguliere ADSL-aansluiting. Een koppeling aan breedband biedt onbegrensde digitale mogelijkheden. Breedband betekent niet alleen een supersnelle internetverbinding, maar ook kunnen tal van ICT-diensten worden afgenomen èn aangeboden. Voorbeelden daarvan zijn: beveiliging op afstand, telefonie, data-opslag op afstand en communicatie met videobeelden.

Eerste deelnemer

Tijdens de mini-conferentie, donderdagmiddag in theater de Voorveghter, wordt een certificaat uitgereikt aan de eerste officiële deelnemer aan breedband Hardenberg, namelijk het bedrijf Weekampdeuren uit Dedemsvaart. Gedeputeerde Carry Abbenhues van de provincie Overijssel komt speciaal voor dit doel naar Hardenberg.

Toekomstvisie

De aansluiting op breedband past in het gemeentelijk beleid van Hardenberg bij de uitvoering van de toekomstvisie, die twee jaar geleden door de raad werd vastgesteld. Daarin staat als belangrijke doelstelling geformuleerd dat de digitale bereikbaarheid van de gemeente moet worden verbeterd.