Gemeente Den Helder

28-09-2006
Tijdelijk motorcrossen op Kooypunt

De gemeente wil ten noordwesten van het industrieterrein Kooypunt voor een aantal jaar een motorcrossterrein toestaan. Hiermee wil het college tegemoet komen aan de wens van diverse motorcrossers voor een crossbaan bij ons in de regio. Daarnaast kan het illegale crossactiviteiten voorkomen.

Permanent in Wieringermeer, tijdelijk in Den Helder Wieringermeer heeft laten weten dat in die gemeente een permanente motorcrossbaan mogelijk is. Het duurt echter nog wel een paar jaar voordat die baan er is. Het Gewest Kop van Noord-Holland heeft daarom de afzonderlijke Gewestgemeenten, en dus ook Den Helder, gevraagd binnen hun gemeentegrenzen motorcrossen toe te staan. Het college heeft hierop positief gereageerd.
In het verleden werd er in Den Helder regelmatig illegaal gecrosst, onder meer op Kooypunt. Het voorkomen van deze illegale activiteiten vraagt veel inzet van politie en gemeentepersoneel. De vraag is of dat gerechtvaardigd is in relatie tot het te dienen belang. Het college vindt van niet. De vervolgvraag is dan ook hoe het motorcrossen gelegaliseerd kan worden. De toekomstige permanente baan in de Wieringermeer is hiervoor een goede oplossing. Maar om het illegale crossen in de tussentijd te voorkomen wil het college een tijdelijke crossbaan toestaan ten noordwesten van Kooypunt. Die baan zal vooral van oktober tot en met april worden gebruikt en dan niet meer dan acht uur per week. Om geluidsoverlast te voorkomen moeten de motoren speciale geluidsdempers hebben. Daarnaast komt er een geluidswal tussen het terrein en de woningen in de buurt.

Procedures
Voordat deze tijdelijke motorcrossbaan er is moeten eerst een aantal procedures gevoerd worden. Zo kunnen nu op dit terrein bij Kooypunt geen motorcrossactiviteiten plaatsvinden omdat dit volgens het bestemmingsplan niet mag. Hiervoor wil de gemeente vrijstelling verlenen op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Daarnaast is er ook een milieuvergunning nodig om hier te mogen crossen. Tijdens deze procedures kunnen belanghebbenden hun mening geven. Bij de kennisgevingen vindt u onder het kopje Bouwplannen/ vrijstellingen en onder de kop milieuzaken de kennisgevingen die betrekking hebben op deze tijdelijke motorcrossbaan.

Stukken ter inzage
De aanvraag voor de vrijstelling op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ligt voor iedereen ter inzage. Dit geldt ook voor de aanvraag van de milieuvergunning. U kunt de stukken inzien tot en met 10 november 2006 bij de Klantenservice in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20. De Klantenservice is geopend op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur, op woensdag van 08.00 tot 15.30 uur en op donderdag van 08.00 tot 19.30 uur.

Zienswijzen indienen
U kunt tijdens de inzagetermijn uw mening (zienswijze) schriftelijk opsturen. Wilt u uw mening (zienswijze) geven over de vrijstelling of de milieuvergunning, dan kunt u die opsturen naar het college van burgemeester en wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder.