Provincie Limburg

Limburg in cijfers 2006: Ontwikkeling bevolking en economie blijven aandacht vragen

Opnieuw wijkt de ontwikkeling van de bevolking en de economie in Limburg af van het landelijke beeld. Met name de regio Zuid-Limburg zorgt voor die afwijking. Oorzaak hiervan is de bijzonder snelle daling van de bevolking en de zeer langzame groei van de economie. Dit blijkt uit het rapport Limburg in cijfers 2006, een jaarlijkse uitgave van de Provincie Limburg. De Provincie constateert dat zij met de keuze van haar beleidsthemas van deze coalitieperiode bovenop de problematiek zitten. Zij stelt vast dat ook voor de komende coalitieperiode de aandacht voor deze problematiek niet mag verslappen.

In 2005 nam het aantal inwoners in Zuid-Limburg af met 4.730 of 0,8%. Er was een negatief geboortesaldo van 1.324 en een vertrekoverschot van 2.400. Zuid-Limburg heeft relatief veel verweduwde (6,7%) en gescheiden (6,9%) inwoners. Van de 22,0% allochtonen in de regio is een hoog aandeel van 79,2% van westerse afkomst. Intussen zijn er, als gevolg van de doorzettende vergrijzing en een negatief migratiesaldo, bijna 10.000 Limburgers minder. Het aantal 0 tot 20 jarigen daalde met 7.700.

De economie van Zuid-Limburg groeide in 2005 met 0,6% minder dan half zo snel als die van Noord- en Midden-Limburg (beide 1,3%) en Nederland (1,6%). In de periode 1 april 2004 tot 1 april 2005 verdwenen in Limburg 10.000 banen. Noord- en Zuid-Limburg verloren sterk met 2,27 en 2,32%, in Midden-Limburg ging het om 0,74%. Vooral de sectoren Industrie, Financiële instellingen en Vervoer, opslag en communicatie stonden onder druk. In de sector Reparatie van consumentenartikelen en handel zijn veel banen in Noord- (-550) en vooral in Zuid-Limburg (-1.300) verloren gegaan. Deze arbeidsintensieve sector bestaat grotendeels uit de groot- en detail-handel. In 2005 groeide het aantal niet-werkende werkzoekenden in Zuid-Limburg met 4,6%. Gedeputeerde Herman Vrehen: In de Troonrede 2006 hebben we kunnen horen dat ons land er sterk voor staat. De werkgelegenheid neemt toe. Het CBS berichtte onlangs inderdaad dat na twee jaren van daling in 2005 het aantal banen weer toeneemt. Limburg laat in 2005 echter nog een duidelijke daling zien, van 4.000 banen. Wij hebben sterk te lijden gehad onder de conjuncturele neergang en waar Nederland in 2005 al een herstel liet zien komt dit in Limburg nu pas langzaam op gang.

Net als de regering wil de Provincie Limburg ondernemerschap en innovatie blijven stimuleren. Tijdige scholing van zowel werkenden als werkzoekenden en verhoging van de arbeids-participatie zijn nodig om het herstel van de economie door te laten zetten. Innovatie geeft een nieuwe basis aan bestaande werkgelegenheid maar creëert vooral ook kansen voor nieuwe bedrijvigheid. Het creëren van netwerken van ondernemingen en kennisinstellingen, zoals de RWTH in Aken, is daarbij van centraal belang.

Herman Vrehen: Wij blijven de uitdaging aangaan om, ondanks de dalende bevolking, voldoende dynamiek in de Limburgse samenleving te houden. Het verbinden van regionale trots en ambitie met voldoende aanpassingsvermogen aan nieuwe economische omstandigheden en daaruit voortvloeiende persoonlijke consequenties is hierbij uitgangspunt. Ook blijft de Provincie het beleid gericht op structurele verbetering van de werkgelegenheid als basis voor het welbevinden van burgers voortzetten. Via de Versnellingsagenda stelt de Provincie zich, samen met hun strategische partners, als doel het innovatievermogen van het MKB te versterken en de samenhang tussen maakindustrie en innovatie te realiseren.

Het totale jaarboek Limburg in cijfers 2006 kunt u downloaden via: 'Beleidsvoering - Financiën en Algemene Zaken - Kennis, Strategie en Onderzoek'

28-9-2006 10:49