Het Nationaal Archief


Tweede Wereldoorlog in woord en beeld bij het Nationaal Archief Den Haag, 28 september 2006
Nieuwe virtuele expositie en oorlogsgids op www.nationaalarchief.nl

Een getuigenverklaring over de laatste momenten uit het leven van Hannie Schaft, een overheidsenquête voor kampoverlevenden en brieven van Winston Churchill. Deze en tientallen andere, tot nu toe verborgen documenten en fotos uit de Tweede Wereldoorlog staan vanaf vandaag op www.nationaalarchief.nl De mogelijkheid om authentieke oorlogsdocumenten via internet te kunnen bekijken brengt het verleden een stuk dichterbij. De virtuele oorlogsvitrine is bovendien een stap op weg naar een uitgebreide digitale dienstverlening van het Nationaal Archief.

Historische sensatie
Het Nationaal Archief bewaart ruim 1250 archieven die in de oorlogsjaren zijn gevormd. Deze archieven zijn rijke bronnen voor de bestudering van de jaren 40- 45. Veel van deze documenten zijn echter zo fascinerend dat het Nationaal Archief ze aan een breder publiek wil laten zien. Er zijn veel bronnen over (het lot van) onbekende mensen, maar ook over bekende Nederlanders. De aanblik van de tientallen geëxposeerde documenten op de website maakt duidelijk dat er achter een op het oog eenvoudig administratief papier een indrukwekkend, ontroerend of schokkend verhaal schuil kan gaan. De kracht van archiefstukken als tastbare bewijzen uit het verleden wordt hiermee duidelijk en de kans is aanzienlijk dat bezoekers van de virtuele expositie zullen ervaren wat historici maar al te goed kennen: het gevoel van historische sensatie als ze oog in oog staan met een bijzonder stuk uit het verleden.

Oranje in oorlogstijd
Naast documenten bevat de virtuele vitrine ook tientallen fotos van de koninklijke familie uit de jaren 40 45 die zeer de moeite waard zijn. De fotos zijn afkomstig van de Rijksvoorlichtingsdienst. Ze zijn gemaakt in Londen, Canada en de Verenigde Staten en geven een beeld van onder meer het dagelijks leven van de jeugdige prinsesjes, Koningin Wilhelmina op bezoek bij de Engelandvaarders, en Prins Bernhard bij de bevrijding.

Oorlogsfoto's persbureau Anefo
Voor de gelegenheid is bovendien een selectie gemaakt van oorlogsfotos uit de collectie van het Anefo-persbureau die het Nationaal Archief bewaart. Het gaat om bijna 700 beelden uit de laatste periode van de oorlog. Al deze fotos kunnen nu voor het eerst nabesteld worden als download en als afdruk via http://beeldbank.nationaalarchief.nl

Vernieuwde oorlogsgids
Het Nationaal Archief krijgt vrijwel dagelijks vragen over de Tweede Wereldoorlog. Om de onderzoeker een handreiking te bieden is er de Oorlogsgids, die zowel in boekvorm als digitaal beschikbaar is. In deze gids is een overzicht van de 25 meest gestelde vragen opgenomen. De antwoorden op de vragen bestaan uit suggesties in welke archieven mogelijk een antwoord ligt. Ook geeft de onderzoeksgids uitleg over inzagenprocedures voor oorlogsarchieven en verwijst het naar relevante literatuur.

Voor de redactie
Hebt u nog vragen naar aanleiding van dit persbericht, dan kunt u contact opnemen met Arnold Oppelaar of Emiliet Albers van de communicatieafdeling van het Nationaal Archief: tel: 070 331 5406 en 070 331 5469 of
arnold.oppelaar@nationaalarchief.nl en
emiliet.albers@nationaalarchief.nl

Op www.nationaalarchief.nl/pers vindt u diverse beelden met bijschriften die u gratis kunt downloaden en voor uw berichtgeving kunt gebruiken onder vermelding van de bron: Nationaal Archief Den Haag.