GroenLinks

GroenLinks vraagt opheldering over mogelijke uitzetting getrouwde Taiwanese homo

28 september 2006

GroenLinks stelt schriftelijke vragen over de mogelijke uitzetting van een Taiwanese man die getrouwd is met een Nederlander. GroenLinks wil niet dat onbegrijpelijke bureaucratische procedures er toe leiden dat mensen worden uitgezet en stellen van elkaar worden gescheiden.

De Taiwanese man kreeg enkele jaren geleden toestemming om naar Nederland te komen. Hier is hij getrouwd met een Nederlandse man. Toen de Taiwanese echtgenoot zijn paspoort wilde verlengen bij de Taiwanese ambassade werd het paspoort ingetrokken, naar verluidt omdat de man zijn militaire dienstplicht nog niet had vervuld. Het vreemde is dat de Taiwanese militaire dienstplicht niet openstond voor homo's. Zonder paspoort is het niet mogelijk om in Nederland een verblijfsvergunning te verlengen.

GroenLinks vraagt minister Verdonk om tekst en uitleg. Er was nog vóór de intrekking van het paspoort duidelijkheid over de identiteit van de Taiwanese man, de geldigheid van het Taiwanese paspoort én de relatie die uitmondde in een huwelijk. GroenLinks wil daarom dat de minister voor Vreemdelingenzaken een verblijfsvergunning afgeeft, omdat Nederland anders inbreuk maakt op het recht op familie- en gezinsleven. Ook in alle andere gevallen waarin sprake is van een duurzame relatie met mensen met de Nederlandse nationaliteit zou minister Verdonk moeten afzien van uitzetting en een verblijfsvergunning toekennen.

Naïma Azough

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over de op handen zijnde uitzetting van een getrouwde homo


1. Kent u het bericht dat de echtgenoot van een Nederlandse man met uitzetting wordt bedreigd omdat zijn voorlopige verblijfsvergunning door de intrekking van zijn Taiwanese paspoort niet werd verlengd? Zo ja, klopt dit bericht?

2. Kunt u aangeven wat de reden voor de Taiwanese autoriteiten is geweest om het paspoort van betrokkene in te trekken? Klopt het dat zijn paspoort is ingetrokken omdat betrokkene zijn militaire dienstplicht in Taiwan niet heeft vervuld? Klopt het in dit verband dat op het moment dat betrokkene Taiwan verliet de militaire dienstplicht niet openstond voor homo's? Is het dan niet vreemd dat dit naar verluidt een argument is geweest om het Taiwanese paspoort in te trekken?

3. Kunt u aangeven wat betrokkene te wachten staat als hij terugkeert naar Taiwan? Is dit reden om betrokkene alsnog verblijf in Nederland toe te staan?

4. Is aan betrokkene een machtiging tot voorlopig verblijf toegekend op grond van gezinsvorming? Zo ja, waarom is het paspoortvereiste tegengeworpen terwijl de identiteit, het op dat moment geldige paspoort én de relatie, die blijkbaar serieus genoeg werd geacht om een MVV af te geven, genoegzaam bij u bekend was?
5. Bent u het met ons eens dat de eventuele uitzetting van betrokkene een schending zou opleveren van het recht op eerbiediging van het familie- en gezinsleven en dat daarom een verblijfsvergunning zou moeten worden verleend aan betrokkene? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u bereid om in alle gevallen waarin sprake is van duurzame relaties met Nederlanders af te zien van uitzetting? Zo nee, waarom niet?

«

Word lid!