Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

kamervragen over het sturen van nieuwe politieoverhemden nar de Hell's Angels

Antwoorden op kamervragen over het sturen van nieuwe politieoverhemden nar de Hell's Angels

18 september 2006

Antwoorden op kamervragen van het lid Externe link Algra (CDA) over het sturen van nieuwe politieoverhemden naar Hells Angels. (Ingezonden 19 juli 2006)
---


1. Vraag Is u bekend dat een compleet pakket nieuwe overhemden voor de politie bij de Hells Angels in Amsterdam is terechtgekomen?1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Is er sprake van een vervelende vergissing of is er sprake van opzettelijk handelen?


2. Antwoord Het Korps landelijke politiediensten heeft een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken. Gebleken is dat het Korps landelijke politiediensten het pakket juist heeft geadresseerd. Het pakket is door de externe vervoerder echter niet conform de contractuele afspraken op het juiste adres afgeleverd. Uit een eerste onderzoek van de externe vervoerder is gebleken dat het pakket is afgeleverd bij een buurtbewoner. Daarnaast wordt onderzocht wat er is gebeurd met het pakket na afgifte bij de buurtbewoner, temeer daar het verpakkingsmateriaal volledig was verwijderd bij overhandiging aan het politiekorps Amsterdam-Amstelland. Indien de uitkomsten van deze onderzoeken daartoe aanleiding geven zal ik u nader informeren.


3. Vraag Worden er bij de distributie van nieuwe politie-uniformen extra veiligheidsmaatregelen getroffen, omdat het gaat om herkenbare kledingstukken voor de politie?

3. Antwoord
Met de vervoerder zijn onder meer de aflevercondities contractueel vastgelegd. De vervoerder heeft de afleverinstructie om alleen aan geadresseerde af te leveren en niet aan bijvoorbeeld de buren. Dit staat ook vermeld op de adressticker. Dit laatste wordt nogmaals benadrukt door een opvallende gele sticker op de verpakking met de tekst `Alleen op huisadres'.


4. Vraag Welke invloed heeft het op deze wijze 'weglekken' van politieuniformen op de gezagspositie van de politie?

4. Antwoord
Het moge duidelijk zijn dat incidenten als deze zowel de gezagspositie als het imago van de politie niet ten goede komen. Daarom worden er maatregelen genomen, die ervoor moeten zorgen dat dergelijke incidenten in de toekomst niet meer zullen voorkomen. Voor concrete maatregelen die naar aanleiding van dit incident zijn genomen verwijs ik u naar het antwoord op vraag 5.


5. Vraag Welke maatregelen worden er genomen om herhaling van het verkeerd adresseren van politiekleding te voorkomen?

5. Antwoord
Het Korps landelijke politiediensten heeft vastgesteld dat er geen sprake is van onjuiste adressering (zie ook antwoord bij vraag 2). Alle verzendingen worden in de nabije toekomst voorzien van een adressticker zonder politielogo. Bijzondere leveringen blijven voorzien van een extra gele sticker. De nog lopende onderzoeken moeten uitwijzen of en zo ja welke aanvullende maatregelen getroffen moeten worden.
Sinds het voorjaar 2006 vindt bij het Korps landelijke politiediensten structurele registratie van pakketten plaats, die niet conform de afspraken worden bezorgd. Daarnaast wordt momenteel geïnventariseerd in hoeverre de externe vervoerder de contractueel vastgelegde afspraken nakomt. Op grond van de uitkomsten van deze inventarisatie zal worden bezien of de bestaande methode verder moet worden aangescherpt om dergelijke incidenten tot een minimum te beperken.


1) De Telegraaf, 17 juli 2006