Provincie Utrecht

meer verbonden met landelijk gebied

Stad Utrecht nog meer verbonden met landelijk gebied

28-9-2006 -

Nieuwe wandelroutes in kader van provinciaal project 'Wandelen in Utrecht'

Aantrekkelijk wandelen vanuit de binnenstad van Utrecht naar de buitengebieden van de provincie Utrecht. Dat is het doel van het project Utrecht te Voet. De in 2005 gelanceerde reeks van vijf routes wordt op 28 september a.s. uitgebreid tot dertien wandelroutes. Een compleet vernieuwde interactieve website met downloadbare routes en kaarten gaat online. Dit alles gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst op fort Lunet I waarbij het project 'Wandelen in Utrecht' van de provincie Utrecht wordt afgesloten. Utrecht te Voet is één van de succesvolle deelprojecten binnen 'Wandelen in Utrecht'.

Wandellijnen verbinden de binnenstad met het buitengebied. Daardoor wordt het makkelijker om te voet de weg naar buiten te vinden, of andersom, want de routes zijn in twee richtingen te lopen. De routes variëren in lengte van 4 tot 17 km en zijn gemarkeerd door middel van gekleurde pijlen. Onderweg overstappen op een andere wandelroute is makkelijk. Bijna alle routes eindigen bij een trein- of busstation, voor een vlotte terugreis per openbaar vervoer. Een actuele routebeschrijving in twee richtingen staat op de vernieuwde website www.utrechttevoet.nl. De beschrijving is eenvoudig uit te printen, net als een detailkaartje en een overzicht van bezienswaardigheden. Dankzij het interactieve karakter van de detailkaartjes kunnen wandelaars thuis al een virtuele wandeltocht maken langs deze 'hoogtepunten' onderweg. Een folder geeft tekst en uitleg en biedt een overzicht van alle routes. De folder is verkrijgbaar bij o.a. de VVV's, gemeentebalies en milieupunten in de regio.

De Utrecht te voet wandelroutes zijn ontwikkeld door het Wandelplatform-LAW, en tot stand gekomen dankzij financiële steun van het VSBfonds, de gemeente Utrecht en het project 'Wandelen in Utrecht' van de provincie Utrecht.

'Wandelrouteplanner op provinciale website'
De opening vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op Fort Lunet I op donderdagmiddag 28 september vanaf 15.00 uur. Nu één groot bewegwijzerd provinciaal wandelnetwerk bijna is voltooid, wil de provincie het behaalde succes met alle betrokkenen vieren.

Meer mensen aan het wandelen krijgen. Dat is in één zin wat de provincie Utrecht wil bereiken met het Utrechts Wandelpadennetwerk. De provincie Utrecht heeft samen met wandelverenigingen en organisaties voor toerisme, recreatie, landschap- en natuurbeheer het Utrechts Wandelpadennetwerk opgericht; een netwerk dat zich ervoor inzet tot 2007 zo'n 50 nieuwe wandelpaden aan te leggen en 75 bestaande paden te verbinden en te bewegwijzeren.
Een belangrijk aspect is het verbinden van de stedelijke gebieden met de buitengebieden, want de meeste inwoners van de provincie wonen in de steden.
Een wandeling door de natuur met het hele gezin? Een korte wandeltrip langs de stadsranden? Een fors aantal kilometers te voet overbruggen? Surf naar de digitale wandelrouteplanner op
www.provincie-utrecht.nl/wandelen om eenvoudig en snel een passende route te vinden.

Meer informatie: Martine Diaz, telefoon 2657