CNV: 'Verhoog alle WIA uitkeringen'

Cnv

De volgende tekst verscheen vandaag als Column van CNV vice-voorzitter Rienk van Splunder op www.cnv.nl

In de nadagen van Balkenende III is het er dan toch nog van gekomen: de uitkeringen van de nieuwe IVA, dat is simpel gezegd de opvolger van de WAO voor volledig arbeidsongeschikten, gaan met terugwerkende kracht omhoog. Per 1 januari 2006 van 70 naar 75 procent.

Het voorstel om die uitkeringen te verhogen werd gedaan door het CDA. Omdat ook de VVD, de PvdA en de SP het op dit punt met het CDA eens zijn bleek er een kamermeerderheid. En het kabinet? Het kabinet neemt, zo hoorde ik vandaag van onze minister-president, het voorstel over.

Reden voor verhoging is dat de instroom in de WIA substantieel is verlaagd. Het kabinet schrijft dat, net zoals vele andere meevallers, op haar eigen conto. Het is per slot van rekening verkiezingstijd. Maar....niet vergeten mag worden dat het sociale partners waren die bereid waren de WAO fors aan te passen als dat zou betekenen dat ook de uitkeringen van duurzaam (blijvend) arbeidsongeschikten omhoog zou gaan van 70 naar 75 procent. Het kabinet vertrouwde sociale partners (wéér) niet en maakte er zoals dat in VVD-taal heet 'een prestatiecontract' van. De gevraagde verhoging zou gegeven worden als de instroom substantieel zou dalen. En dat is nu dus het geval. Niks mooie gebaren van dit minderheidskabinet maar het nakomen van gemaakte afspraken!

Wat het CNV betreft is de discussie nog niet afgelopen. Het is toch van de zotte dat per één oktober a.s. de WW-uitkering wordt verhoogd en ook de WIA tot dat percentage wordt aangepast terwijl de oude WAO-gevallen die herkeurd worden en (opnieuw) volledig worden afgekeurd slechts een uitkering van 70 procent krijgen. Voor die gevallen zou eenzelfde verhoging moeten gelden.

De grootste gotspe die ik las rondom de algemene beschouwingen was dat CDA-hotemetoot Verhagen hier nu niet over wilde beslissen omdat .... ik citeer.... 'hij zich wil houden aan het verkiezingsprogramma waarin staat dat dit pas volgend jaar geregeld kan worden omdat de herkeuringsoperatie van oude WAO'ers pas in 2007 is afgerond'.

Waar gaat het nou over vraag ik me inmiddels af? Gaat het om MENSEN of gaat het om stemmen. Waar een grote partij erg klein in kan zijn.... Maak NU een gebaar zou ik zeggen en bedrijf even geen electorale spelletjes. Dus: OMHOOG die uitkering! Ook voor oude gevallen!

Rienk van Splunder

Voor nadere informatie
Martin van der Linden, voorlichter CNV Vakcentrale, tel 030 - 2913735 / 06 - 51863818 Frieda Tax, voorlichter CNV Vakcentrale, tel 030 - 2913709 / 06 - 51723074