Socialistische Partij

Spoor Surinaamse Nederlanders aan om ook te stemmen

28-09-2006 * De Nederlandse ambassade in Paramaribo moet veel meer doen om Nederlandse stemgerechtigden in Suriname oproepen van hun stemrecht gebruik te maken. Dat bepleit SP-Kamerlid Harry van Bommel na klachten uit Suriname. Hij heeft de Nederlandse regering gevraagd actie te ondernemen.

Van Bommel Volgens contacten van Van Bommel in Suriname en Nederland is er tot op heden alleen via Surinaamse kranten bekendheid gegeven aan de verkiezingen en de voorwaarden waaronder houders van een Nederlands paspoort kunnen stemmen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit aan de fractie van de SP bevestigd.

Om in Suriname te kunnen stemmen dienen de tussen de 20.000 en 30.000 stemgerechtigden zich eerst te laten registreren. Van Bommel meent dat het `volstrekt onvoldoende' is om deze oproep via kranten te verspreiden, gezien het feit dat deze kranten geen landelijke dekking hebben. Het Kamerlid heeft de Nederlandse regering gevraagd ook gebruik te maken van de Surinaamse radio en televisie. Op die manier hoopt de SP op korte termijn alle stemgerechtigden in Suriname te bereiken.