Prijswinnaar Leerdersprijs 2006 bekend

Cinop

http://www.cinop.nl

Utrecht, 28 september 2006
PERSBERICHT

WINNAAR LEERDERSPRIJS 2006

And the winner is...
Op 28 september 2006 zijn bij Hogeschool Domstad tijdens de landelijke manifestatie Week van het leren 2006 in Utrecht vijf volwassen leerders in het zonnetje gezet. De winnaar van de Leerdersprijs 2006 is geworden Mevrouw Zekiye Kara-Öntürk. Zij werd genomineerd door Internationaal Vrouwen Centrum te Oss. De jury koos voor mevrouw Zekiye Kara-Öntürk als Leerder 2006, omdat zij een ijzersterk en succesvol voorbeeld is van iemand die op allerlei vlakken barrières heeft moeten overwinnen en een voorbeeld voor de (vrouwen)emancipatie van allochtone en autochtone vrouwen. Agnes Jongerius, voorzitter FNV en lid van het Comité van Aanbeveling van de Week van het leren, reikte de prijzen uit. De eerste prijs bedraagt een geldbedrag van 1.500,- Euro. De overige vier genomineerden ontvingen ieder een geldbedrag van 250,- Euro.

Mevrouw Zekiye Kara-Öntürk kwam in 1981 voor haar huwelijk naar Nederland. Het was voor haar moeilijk zich aan te passen. Ze kwam terecht bij het Internationaal Vrouwen Centrum waar ze deelnam aan naailessen. Ze startte een taalcursus en na de komst van twee kinderen begon ze opnieuw aan een taalcursus bij het ROC. In 1995 kreeg ze een baan als Opvoedkundig medewerkster en volgde ze een MBO-opleiding. In 2000 begon ze aan de opleiding Sociaal Cultureel Werkster. Nog steeds had ze een taalachterstand en daarom kostte deze opleiding haar veel tijd. Met veel optimisme, discipline en doorzettingsvermogen heeft ze haar diploma behaald. Volgend jaar zal ze haar HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afsluiten. Daarnaast is ze schoolconsulent, werkt nog steeds 30 uur per week als opvoedkundig medewerkster bij een welzijnsinstelling, heeft twee kinderen en een echtgenoot. In haar omgeving ondervindt ze veel weerstand, omdat in haar cultuur is studeren iets voor jonge mensen, niet voor een gehuwde vrouw met kinderen. Daarbij moet zij de opleiding geheel zelf bekostigen.

Opmerkingen van de jury over Mevrouw Zekiye Kara-Öntürk: 'Ambassadeur en roldoorbreking op verschillende fronten en tegelijkertijd lijkt ze de voor haar belangrijke normen en waarden een goede plek te geven.' 'Sterk gedreven om actief te zijn en een goede positie te bemachtigen in de (Nederlandse) samenleving. Zij heeft zich niet neergelegd bij haar beperkingen in tijd en sociale ruimte, maar is hiermee de strijd aangegaan. Ze heeft op eigen kracht de kwaliteit van leven verbeterd.' 'Een goed voorbeeld van verbinden van informeel en formeel leren.'

De Leerdersprijs is een prijs voor volwassenen die blijk geven van groot enthousiasme en doorzettingsvermogen met betrekking tot leren. Het gaat om mensen die een voorbeeld zijn voor anderen, of ze nu hoog- of laagopgeleid, werkend of niet-werkend, allochtoon of autochtoon, oud of jong zijn. Of ze nu een lees- en schrijfcursus volgen, een hbo-opleiding in deeltijd doen, op latere leeftijd hebben leren omgaan met de computer of via een omscholingscursus een andere weg inslaan. Dit jaar ontving het coördinatiebureau 23 nominaties.

De Week van het leren vindt in 2006 plaats van 23 t/m 30 september. Onder het motto 'Geef je talent meer kans!' worden ook dit jaar op tal van plaatsen in Nederland weer leermogelijkheden voor volwassenen intensief onder de aandacht gebracht. Met als doel: mensen stimuleren en motiveren om te leren!
Zie voor meer informatie over de Week van het leren (en over de vier andere genomineerden voor de Leerdersprijs) www.weekvanhetleren.nl