Gebruik oplosmiddelen blijft aandachtspunt schilders

Fosag

Vierennegentig procent van de ondervraagde schilders geeft te kennen op de hoogte te zijn van de gevaren van blootstelling aan oplosmiddelen in oplosmiddelhoudende verven. Dit blijkt uit de resultaten van een scriptie-onderzoek van een student aan de Hanzehogeschool in Groningen. Uit het onderzoek blijkt voorts dat 58% van de ondervraagde schilders toch met enige regelmaat binnenshuis oplosmiddelhoudende verven gebruikt. Gelet op de diverse voorlichtingscampagnes die FOSAG voert, gaat FOSAG er van uit dat dit percentage bij haar lidbedrijven beduidend lager zal liggen. Het gebruik van oplosmiddelhoudende verf binnenshuis is in ons land voor werknemers sinds 1 januari 2000 immers verboden.

FOSAG meent dat uit deze bevindingen blijkt dat er op het gebied van bewustwording al veel is bereikt, maar dat de branche als geheel er nog niet is. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een mogelijke verklaring voor het feit dat schilders toch soms bij particuliere opdrachtgevers een oplosmiddelhoudende verf verkiezen, is dat schilders de resultaten van schilderwerk met alkydverven in die gevallen prefereren boven schilderwerk met wateroplosbare verven.

De wet geldt voor iedereen, vakbondslid of niet en zowel voor een groot bedrijf als voor een klein bedrijf. FOSAG concludeert uit het onderzoek dan ook dat er een gezamenlijke missie met de vakverenigingen is te vervullen om werknemers te blijven wijzen op de blijvende gevaren van het gebruik van oplosmiddelhoudende verven binnenshuis. Ook is er hernieuwde voorlichting nodig om te wijzen op het belang van het gebruik van de door werkgevers ter beschikking gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen. Uit het onderzoek blijkt dat 75% van de ondervraagden nog onvoldoende gebruik maakt van de persoonlijke beschermingsmiddelen.


-------------
EINDE BERICHT

-------------

Noot redactie /