VVD


28-9-2006

VVD: Kosten sloop Otapan niet voorschieten

De VVD-woordvoerder Paul de Krom is ontstemd over het voornemen van staatssecretaris Van Geel om de kosten van de sloop van het asbestschip Otapan voor te schieten.

De Krom wil dat eerst wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de kosten te verhalen, voordat de portemonnee van de belastingbetaler wordt aangesproken. Het kan niet de bedoeling zijn dat dit soort kosten zomaar op de belastingbetaler wordt afgewenteld.

Het signaal dat daarvan zou uitgaat is: Als je van je schip afwil, moet je het naar Nederland varen. Laat het aan de ketting te leggen en de Nederlandse belastingbetaler lost het voor u op. Voordat je het weet wordt Nederland de stortplaats voor de scheepvaart. Het probleem moet internationaal worden opgelost. De VVD heeft daarvoor ook voorstellen gedaan.

De VVD vindt bovendien dat het schip naar Amsterdam terug moet, waar het ook vandaan kwam. Omdat GroenLinks er voor heeft gepleit het schip naar Nederland terug te halen, twijfelt de VVD er niet aan dat wethouder Vos van GroenLinks de daad bij het woord zal voegen en het probleem zal oplossen.

Greenpeace, dat eerst voorstander was van sloop in Turkije, heeft daarna actief meegewerkt om die oplossing te blokkeren. Nu het schip inderdaad naar Nederland terugkomt is het ook voor Greenpeace een prachtige kans om in plaats van deel van het probleem, deel van de oplossing te worden. Dat moet toch kunnen met al die loterijgelden die zij jaarlijks ontvangt. Kortom: een mooie kans voor GroenLinks en Greenpeace om hun verantwoordelijkheid te nemen!

Donderdag 28 september 2006

Voor nadere informatie: p.dkrom@tweedekamer.nl of 070-318.28.91