AutoRai

Dacia Logan MCV: ruimte en veelzijdigheid tegen de beste prijs

(9/28/2006)
Twee jaar na het uitbrengen van de Logan, waarvan tot op heden meer dan 300.000 exemplaren zijn verkocht, breidt Dacia zijn assortiment uit met de Logan MCV (Multi Convivial Vehicle). Met zijn zeer royale passagiersruimte en aanzienlijke laadcapaciteiten biedt de Logan MCV alle voordelen van de Logan sedan, maar voegt er de modulariteit van een break aan toe en versterkt tegelijkertijd zijn veelzijdige gebruiksmogelijkheden.

In de Logan MCV kunnen tot 7 volwassenen plaatsnemen. Door dit uitgebreide plaatsaanbod brengt de Logan een omwenteling teweeg op de markt van de breaks, zoals dit al eerder gebeurde voor de gezinssedans. De Logan MCV wordt als voorprimeur voorgesteld op de Mondial in Parijs en zal vanaf oktober 2006 leverbaar zijn in Roemenië. Begin 2007 is het dan de beurt aan de belangrijkste Europese markten van Dacia. Net als bij de sedan zal de klant uit verschillende krachtbronnen kunnen kiezen, waaronder de 1.5 dCi dieselmotor, dé referentie voor rijplezier en verbruik. De fabrieksgarantie bedraagt 3 jaar ofwel 100.000 km (in de meeste landen van de EU). De prijzen zullen geheel in de lijn van de Logan-filosofie liggen, die wordt gekenmerkt door een onovertroffen prijs/prestatieverhouding.

Nieuwe collectie Dacia Logan

Met de Logan Nieuwe Collectie bevestigt Dacia nogmaals de aantrekkelijkheid van zijn assortiment, terwijl ook het aanbod wordt uitgebreid. Naast nieuwe stoelbekledingen en nieuwe carrosseriekleuren, heeft de Logan Nieuwe Collectie tevens oog voor details; met de nieuwe âkristalâ-achterlichten en een vernieuwde kofferbakklep die van buitenaf kan worden geopend.

De introductie van de Nieuwe Collectie gaat gepaard met de komst van de luxueuze versie Prestige met een specifieke buitenkant en, exclusief voor dit model, de 1.6 16V motor. Deze motor van Renault-origine ontwikkelt 105 pk (77 kW) bij 5.750 t/min en zorgt voor ongekend rijplezier en hoge prestaties.

Ook de tarieven benadrukken de ongeëvenaarde
prijs/prestatieverhouding van de Logan.

Een nog aantrekkelijker assortiment

Door zijn unieke marktpositionering was de Logan meteen vanaf de introductie een groot commercieel succes. Momenteel vergroot deze auto âdie weet wat belangrijk isâ zijn aantrekkingskracht nog verder met een aantal bewust gekozen veranderingen.

In het interieur krijgt de Logan Nieuwe Collectie nieuwe stoelbekleding met een origineel patroon en een verzorgde afwerking. Een nieuwe ergonomische versnellingspookknop doet zijn intrede in alle versies, zodat het er voor de inzittenden nog moderner uit gaat zien. Wat de uitrusting van de Logan Nieuwe Collectie betreft, is er een nieuw assortiment autoradioâs van Blaupunkt met afneembaar front en RDS-functie, die ook leverbaar zijn met een cassette, CD- of MP3-speler.

Ook de buitenkant van de Logan Nieuwe Collectie onderging enkele opvallende wijzigingen. Zo is de auto voortaan uitgerust met achterlichten met âkristalâ-richtingaanwijzers (vanaf de Ambiance). Op de Lauréate kreeg de kofferbakklep een gloednieuwe spoiler mee, waardoor de achterzijde er lichter en sportiever uitziet. Nog een praktisch detail: de kofferbakklep is nu ook voorzien van een drukknop, zodat deze nu ook zonder sleutel kan worden geopend. Aan de voorkant is de grille volledig in de carrosseriekleur meegespoten.

Verder zijn er nieuwe 15 inch lichtmetalen velgen leverbaar (optioneel). Ten slotte is het aanbod metallic carrosseriekleuren uitgebreid: Bleu Minéral, Gris Platine, Gris Comète en Beige Toundra. Deze eigentijdse kleuren spelen in op de smaak van de klanten en bewijzen eens te meer dat de Logan een moderne auto is. Ondanks de vele verbeteringen van de Nieuwe Collectie zijn de consumentenprijzen gelijk gebleven en daarmee is de prijs/prestatievrhouding nog steeds uniek.

De Logan Prestige: nog verfijnder en met een nieuwe motor

De Prestige is het topmodel van het Logan-assortiment. De Logan Prestige onderscheidt zich door kleine details: de exclusieve âTrialâ stoelbekleding, specifieke sierdorpels, aluminiumkleurige binnenste portiergrepen met satijnglans, omlijsting van de uitstroomopeningen en de middenconsole met âaluminiumlookâ. Ook de bestuurder is niet vergeten: speciaal voor hem is de Prestige uitgerust met een leder bekleed stuurwiel, een leder beklede versnellingspookknop en een nieuwe tellerachtergrond (zilverkleurig met rood). Ook de carrosserie van de Prestige valt goed op. De voor- en achterbumpers zijn in de carrosseriekleur meegespoten, evenals de portiergrepen, de beschermstrips aan de zijkanten en de buitenspiegels met hun specifieke vorm. De Prestige onderscheidt zich verder door de nieuwe strip boven de grille met een speciaal motief.

De lichtmetalen velgen âBolsjoiâ zijn als optie exclusief leverbaar op de Logan Prestige. Deze versie is overigens alleen leverbaar in de metallic carrosseriekleuren Gris Platine, Gris Comète, Bleu Minéral en Rouge Toréador, en de gewone lak Bleu Marine.

De Prestige wordt als enige in het Logan-assortiment uitgerust met een
1.6 16V motor. De prijsstelling van de Prestige 1.6 16V 105 is ongeëvenaard. Met een consumentenprijs van ⬠11.795,- is de Prestige slechts ⬠900,- hoger geprijsd dan de Lauréate 1.6 MPI.


1.6 16V: ongekende prestaties binnen de prijsklasse van de Logan

De 1.6 16V motor is afkomstig van de Renault Groep en levert ongekende prestaties. Met zijn vermogen van 105 pk (77 kW) bij 5.750 t/min en een maximaal koppel van 148 Nm bij 3.750 t/min, brengt hij de Logan Prestige in 10,2 seconden van 0 tot 100 km/uur, met een topsnelheid van 183 km/uur. Met deze prestaties behoort de Logan Prestige 1.6 16V tot de top binnen zijn prijsklasse. De 1.6 16V motor van de Logan Prestige werd echter vooral gekozen vanwege zijn souplesse en rijplezier.

Vanaf 2.000 t/min is reeds 90% van het maximale koppel beschikbaar, waarmee de motor lekker fel is en soepel en lineair loopt, zonder in ademnood te raken in de lage en tussenliggende toerentalgebieden. Deze resultaten gaan niet ten koste van het verbruik, want ook op dat vlak is de score uitstekend. De 16-kleppenversie van de 1.6 motor verbruikt met 7,1 l/100 km bij gecombineerd gebruik net iets minder dan de 1.6 MPI motor. Ook gunstig voor het milieu is de CO2-uitstoot van minder dan 170 g/km. De 1.6 16V krachtbron wordt gekoppeld aan een JH-versnellingsbak met 5 versnellingen, een verbeterde synchronisatie en kabelbediening, die de precisie van de versnellingskeuze ten goede komt.

De Logan Prestige 1.6 16V heeft slechts om de 30.000 km een kleine onderhoudsbeurt nodig en is goedkoop in onderhoud. Voor de auto geldt bovendien 3 jaar of 100.000 km fabrieksgarantie, net als voor de overige modellen uit het Logan-assortiment (lidstaten van de Europese Unie).