Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

28-09-2006

Werkstukpakketten over topwetenschappers en een topkunstenaar

Op www.werkstuknetwerk.nl (onderdeel van Kennisnet, de internetorganisatie voor het onderwijs) zijn zes nieuwe pakketten te vinden over het onderzoek van de winnaars van de Heinekenprijzen 2006.

De zes nieuwe pakketten gaan over:

De genetische vingerafdruk. Van CSI tot bedreigde diersoorten

Het zal je maar gebeuren; je wordt aangehouden voor een moord die je niet hebt gepleegd, maar alles wijst tegen je: je hebt geen controleerbaar alibi, een halfuur voor de moord heb je met het slachtoffer ruzie gekregen in de kroeg en je verliet deze vechtend met het slachtoffer. Kortom alles wijst in jouw richting. Gelukkig is 20 jaar geleden de genetische vingerafdruk ontdekt en sloot een DNA-test je toch uit als verdachte. In dit werkstukpakket leer je hoe een genetische vingerafdruk wordt gemaakt en hoe het kan dat iedereen een andere afdruk heeft. Bovendien zul je zien dat deze techniek ook nog andere toepassingen heeft, zoals het vaststellen van ouderschap of het gebruik bij natuurbehoud.

Borstkanker. Genen bekend, ziekte genezen?.
Kanker is een van meest besproken ziektes in onze maatschappij. Helaas kennen veel mensen wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. En, hoewel kanker vaak een welvaartsziekte wordt genoemd, een ziekte van deze moderne tijd, is de aandoening al zo oud als de mensheid zelf, zo mogelijk zelfs nog ouder. De vroegste beschrijvingen van patiënten met kanker vinden we al in de geschriften van Hippocrates. Echter, de oorzaak van deze ziekte is gedurende vele eeuwen onbekend gebleven. Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw wordt het ontstaan van beschadigingen in het DNA geaccepteerd als de oorzaak van kanker. Sindsdien hebben vele nieuwe ontwikkelingen onze kijk op kanker volledig veranderd. In dit werkstukpakket ga je meer te weten komen over een vorm van kanker: borstkanker; over de reeds ontdekte genen, het aanvragen van patenten en de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Uitsterven en behoud van plant- en diersoorten. Bescherm één soort en red er honderd!
Bescherm één soort en red er honderd! Dat zou een goede reclameslogan zijn voor natuurorganisaties. Sommige dier- en plantensoorten houden namelijk een heel ecosysteem in stand. Het vrijwel uitsterven van de baardwalvis heeft talloze andere soorten in de zee massaal doen verdwijnen; uitbreiding van de vos in de Nederlandse duinen bleek een positief effect op het aantal lepelaars te hebben. De rol van enkele soorten op een heel ecosysteem kan onverwachts verstrekkend zijn! In dit werkstukpakket leer je meer over de tak van de ecologie die zich bezighoudt met het uitsterven en behoud van soorten: het vakgebied van Stuart Pimm, winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Milieuwetenschappen 2006.

Innovatie en industrialisatie. Waarom industrialiseerde Europa eerder dan de rest van de wereld?
Bijna alles wat we gebruiken komt uit een fabriek. Probeer maar eens een voorwerp te verzinnen waarvoor dit niet het geval is! Fabrieken bestaan pas sinds de industriële revolutie en dan te bedenken dat de ontwikkeling daarvan ongeveer 230 jaar geleden in Engeland is begonnen. Sindsdien is onze wereld ingrijpend en onherkenbaar veranderd. Wat waren de oorzaken van de industriële revolutie? Wat waren de economische en de sociale gevolgen? Waarom ontstond de industriële revolutie eigenlijk in Europa en bijvoorbeeld niet in Azië? En hoe komt het dat er in sommige economieën telkens weer nieuwe technologieën verzonnen worden en in andere economieën niet? Dit zijn vragen waar je met behulp van dit werkstukpakket een antwoord op kunt vinden.

Het simpele complexe brein. Hoe je met de computer meer kunt leren over een grote grijze massa
'Mensen onthouden maximaal zeven nieuwe telefoonnummers' 'Wat een mens kan, dat kan een robot straks ook' 'Kennis zit als symbolen in de hersenen opgeslagen' 'Taal en wiskunde worden in verschillende hersengebieden verwerkt' Zoals je ziet zijn er veel ideeën over allerlei aspecten van onze hersenen. Allemaal met sterke bewijzen, maar allemaal ook met sterke tegenargumenten. Hoe meer ontdekkingen we doen over de hersenen, hoe meer nieuwe vragen er in ons opkomen. Waarom kunnen we geen acht telefoonnummers onthouden bijvoorbeeld? En hoe hangen al die losse ideeën samen? Ontdek hier hoe één simpele theorie één complex brein volledig probeert te verklaren.

Kunstenaar Job Koelewijn. Een poëtische benadering van de realiteit door zijn technisch gevarieerde oeuvre, uiteenlopend van kleine objecten, foto's, films, ruimtevullende installaties tot architectonische ontwerpen en performances. De jury omschreef zijn werken als 'aansprekend' en zijn materiaalgebruik en uitwerking als 'fantasierijk', Koelewijn verwerkt onder andere spaghetti en babypoeder in zijn kunst. Door gebruik te maken van materialen die het publiek kan ruiken en voelen creëert hij met zijn kunst een beleving die een indruk op de verschillende zintuigen achterlaat.

De pakketten zijn geschikt voor de profielen Natuur & Gezondheid, Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek en sluiten goed aan bij de kerndoelen voor de bovenbouw van het VWO.

De Praktijk heeft in opdracht van de KNAW het onderzoek van de zes Heinekenprijswinnaars door studenten laten vertalen naar werkstukpakketten voor Werkstuknetwerk.nl. De Praktijk bedenkt concepten, ontwikkelt materiaal en adviseert rond (natuur)wetenschappelijk onderwijs. Niet alleen studenten zijn betrokken geweest bij de realisatie van de werkstukpakketten, ook wetenschappers van binnen en buiten de KNAW hebben zich gebogen over de inhoud van de pakketten.

De Heinekenprijzen zijn internationale prijzen die elke twee jaar worden uitgereikt aan vijf topwetenschappers en een erkende kunstenaar. Op 28 september jl. zijn de prijzen voor 2004 uitgereikt door Prins Willem-Alexander. Er zijn prijzen voor biochemie en biofysica, geneeskunde, milieuwetenschappen, historische wetenschap, cognitiewetenschap en kunst. Meer informatie over de prijzen is te vinden op www.knaw.nl/heinekenprizes

Meer informatie:
KNAW, afdeling Voorlichting, telefoon 020-5510820 De Praktijk, Yuri Matteman, telefoon 020-5257688