Gemeente Boxmeer


Taxihopper negatief in het nieuws

Aan Brabants Dagblad Brabants en Gelderlander Dagblad

Datum: 28 september 2006

Onderwerp: Ingezonden brief aan het Brabants Dagblad

Geachte redactie,

Als voorzitter van het bestuur voel ik me genoodzaakt via deze ingezonden brief een reactie te geven op het artikel met de suggestieve kop Taxihopper mist helft passagiers en de misplaatste insinuaties die daarin voorkomen.

Het doel van onze gemeenschappelijke regeling is te "streven naar een kwalitatief hoogwaardig stelsel van kleinschalig collectief vervoer ter voorziening in de behoefte aan openbaar vervoer, de instandhouding en verbetering van de bereikbaarheid van kleine kernen en het aanbod van adequate vervoersvoorzieningen in daarvoor in aanmerking komende gevallen". Dit doen we in nauwe samenwerking met het Reizigersplatform Taxihopper en de vervoerder.

Op maandag 25 september is voorafgaand aan de reguliere vergadering van het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant-Noordoost (GR KCV) een rapport van de SP uit Oss in ontvangst genomen. Het bestuur betreurt het dat deze verzamelde klachten niet via onze eigen klachtenlijn zijn aangemeld, niettemin zal serieus bekeken worden wat er met de inhoud van het rapport kan worden gedaan.

Voor alle duidelijkheid: indien u als reiziger ontevreden bent of klachten heeft, vraag ik u gebruik te maken van de klantenreactiekaarten die in elk voertuig en elk gemeentehuis te krijgen zijn. Dan kunnen we meteen op problemen of goede ideeën reageren.

Tijdens de vergadering besprak het bestuur ook de voortgang van het vervoer. We missen niet de helft van onze passagiers, zoals uw verslaggever Peter van Erp onterecht opmerkt. Het aantal ritten van de vrije reiziger is de eerste maanden wel afgenomen. Het vervoer van de doelgroepen waar de gemeenten verantwoordelijk voor zijn, zoals het vervoer voor ouderen en WvG-ers blijft stabiel. Hoewel er in het begin wat overgangsproblemen waren in verband met de overstap van Novio naar Connexxion (per 1 januari j.l.) is niet aan te tonen dat verslechterde dienstverlening een hoofdrol speelt bij de terugval van het aantal ritten. Het afschaffen van het groepsvervoer en de tariefsverhoging in 2005 zijn eerder als oorzaak aan te merken. Deze maatregelen heeft het bestuur moeten nemen om het van deur tot deur vervoer ook voor de toekomst betaalbaar te houden en het oneigenlijk gebruik terug te dringen. De cijfers tonen aan dat dit dus lukt. Verder onderzoek naar de terugloop in vrije reizigers loopt nog.

Het Bestuurt ervaart Connexxion Taxi Services B.V. als klantgericht en is tevreden over de verbeteracties die door de vervoerder zelf zijn uitgevoerd op basis van de maandelijkse rapportage. Na analyse van de klachten in het eerste kwartaal hebben zij effectieve maatregelen getroffen door bijvoorbeeld piekbelasting beter op te vangen, vaste contactpersonen aan te wijzen bij zorgorganisaties om gebundeld doelgroepenvervoer vooraf goed te regelen, navigatie- en GPS-systemen in de voertuigen te plaatsen én de ontwikkeling van Taxipoints bij ziekenhuizen. Deze Taxipoints komen bij de ziekenhuizen in Oss, Veghel en Boxmeer. Met de Taxihopperpas kunnen reizigers hier met een vooraanmeldtijd van een half uur het vervoer terug weer regelen. Met dit nieuwe reserveer- en ontmoetingspunt kunnen reiziger en chauffeur elkaar niet meer mis lopen. De stiptheid is inmiddels sterk verbeterd en het aantal klachten is weer naar het normale lage peil gezakt, zoals we dat gewend zijn.

De reizigers kunnen zelf hun oordeel geven over de dienstverlening in het reguliere klantenonderzoek wat in november van dit jaar weer start.

De reizigers met een pas ontvangen binnenkort een nieuwsbrief met daarin nog eens duidelijk informatie over de klachtenprocedure. Alleen met officiële klachten is het Bestuur in staat om goed in te spelen op de wensen van reizigers. Wij zijn trots op het Taxihoppervervoer in onze regio en gaan er van uit dat het verschijnen van het rapport ook wat te maken heeft met de oplopende verkiezingskoorts.

In de Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant-Noordoost (Taxihopper) participeren de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Lith, Maasdonk, Mill en Sint Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en de provincie Noord-Brabant.

Hoogachtend,

Dhr. J.M.J. Verbeeten, voorzitter
GR KCV Brabant-Noordoost en burgemeester van de gemeente Sint Anthonis