Tweede transport naar vrijheid van geinfecteerde BPRC chimpansees


Ondanks eerder politie ingrijpen zal EDEV toch gaan uitzwaaien
RIJSWIJK, 20060927 -- Ondanks dat EDEV afgelopen maandag door een politiemacht onrechtmatig tegengehouden en belemmerd werd om een eerste transport met chimpansees uit te zwaaien zal morgen, donderdag 28 september 2006 vanaf 10.30 uur (*), het tweede transport alsnog - pal tegenover de ingang van het BPRC/TNO in Rijswijk (Lange Kleiweg 139, 2288 GJ) uitgezwaaid gaan worden door de dierenvrienden die middels het voeren van een jarenlange campagne deze apen vrij hebben weten te krijgen. Dierenrechtenorganisatie EDEV - Een DIER Een VRIEND - zal voor het instituut staan om de gelukkigen uit te zwaaien -

èn te blijven herinneren aan de 1300 apen die nog achter moeten blijven in het grootste apenvivisectiecentrum van Europa.

De dierenvrienden zullen vergezeld van twee levensgrote `apen' een groot spandoek ophouden met de tekst `Sluit de Apenhel van Rijswijk' vergezeld van bordjes waarop te lezen is `Nog 1300 te gaan!' De tweede groep geïnfecteerde chimpansees zal vanuit het apenvivisectiecentrum BPRC naar Stichting AAP in Almere overgebracht worden om aldaar te kunnen genieten van hun welverdiende pensioen in een prachtig nieuw gebouwd verblijf dat aan de allerhoogste eisen voldoet.

"Ondertussen hebben we de eerste hartverwarmende foto's van de gelukkige chimpansees bij Stichting AAP in hun nieuwe verblijven gezien. Fantastisch van de hel zijn ze naar de hemel gegaan!" aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV. "Dit geeft ons extra inspiratie om te blijven vechten voor de sluiting van het BPRC, de grootste apenhel van Europa, waar nog steeds 1300 andere apen achter moeten blijven voor experimenten. EDEV zal zoals altijd op vreedzame en geweldloze wijze blijven strijden voor de sluiting van het BPRC. We willen gewoon onze mening uiten en zullen dan ook juridische stappen ondernemen richting de gemeente en de politie van Rijswijk naar aanleiding van afgelopen maandag."

In 2003 is er in Nederland een verbod ingesteld op het gebruik van mensapen voor experimenten. Volgens officiële opgave was het BPRC het laatste centrum in Europa dat nog mensapen had voor experimenten. De ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments) waar EDEV deel van uitmaakt is nu bezig om in Europees verband een wettelijk verbod te bewerkstelligen op het doen van experimenten met mensapen. Per jaar worden in Nederland nog steeds op meer dan 620.000 dieren de meest wrede experimenten gedaan.

EDEV is een snel groeiende en actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. EDEV voert hiertoe geweldloze campagnes en acties. Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo de doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen. EDEV acht zich daarbij niet gebonden aan enige politieke partij, kleur, persoon of ideologische overtuiging.

EDEV - Een DIER Een VRIEND