NEN


Informatiemiddag Dangerous Substances in de Europese Richtlijn Bouwproducten

Delft - NEN organiseert op 28 september 2006 in het Bouwhuis in Zoetermeer een informatiemiddag 'Dangerous Substances in de Europese Richtlijn Bouwproducten (CPD)'. De informatiemiddag beantwoordt vragen over de nationale en Europese ontwikkelingen in het meten van de hoeveelheden vrijkomende gevaarlijke stoffen uit bouwproducten, en over de normalisatie van deze metingen.

Op basis van een mandaat van de Europese commissie werkt een nieuwe CEN-commissie aan meetmethoden voor milieu-aspecten. Dit komt voort uit de Europese Richtlijn Bouwproducten. Deze dienen om bouwproducten te testen op het vrijkomen van gevaarlijke stoffen bij gebruik. De methoden moeten ook voor CE-markering gebruikt worden. Voor de inbreng van de Nederlandse standpunten, kennis en ervaring is een NEN-commissie opgericht.

Door op de hoogte te zijn van de Europese ontwikkelingen en hun effect op de Nederlandse praktijk, kunnen Nederlandse producenten en gebruikers van bouwproducten daarmee rekening houden en bijdragen aan de juiste inbreng van de belangen. De Europese Richtlijn Bouwproducten handelt over alle mogelijke bouwproducten, een breder spectrum dan het Nederlandse Bouwstoffenbesluit. De op te stellen meetmethoden zijn in principe bedoeld voor dit hele spectrum, maar een op te stellen stappenschema moet voorkomen dat tests worden voorgeschreven voor bouwproducten waaruit geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Nederland is actief betrokken bij de ontwikkeling van dit schema, en bij de andere activiteiten van de CEN-commissie waarvan NEN-Bouw het secretariaat voert.

Opgave
De informatiemiddag geeft de laatste stand van zaken over de ontwikkelingen op het gebied van gevaarlijke stoffen (dangerous substances) in de Europese bouwproducten Richtlijn en geeft de mogelijke betekenis van de ontwikkelingen voor de verschillende branches. De relatie met CE-markering en de mogelijkheden bij te dragen aan het inbrengen van de Nederlandse belangen in Europees kader komen ook aan bod. De middag is voor iedereen die bouwproducten produceert of toepast, daarnaast voor overheden, adviesbureaus en laboratoria. Opgeven hiervoor kan bij NEN-Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl. Voor informatie over het normalisatietraject: Imola Ferro, telefoon: (015) 269 0 303, e-mail: imola.ferro@nen.nl.


____________________

____________________ ____________________