Gemeente Tilburg

Datum
18 september 2006

Uitnodiging inloopavond

Donderdag 28 september

Ecologisch plan Drijflanen

De gemeente heeft een ontwerpplan gemaakt voor de ecologische versterking van het gebied Drijflanen. Inhoudelijk gaat het plan voornamelijk over de aanleg van een aantal poelen, de aanleg van bosranden en het versterken van de Noord-Zuid relatie in het gebied.

Behoud ecologische waarden
De gemeente Tilburg wil de ecologische waarden in het gebied Drijflanen zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk versterken. Hierbij gaat het om het gebied dat grenst aan de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg, Jozef Platteweg, Arthur van Schendelpark, Top Naeffdreef, Auteurslaan en Reeshofdijk. Uitgangspunten hiervoor zijn zowel nationaal natuurbeleid als afspraken met de Groene Mal partners. De achtergrond van de plannen voor dit gebied wordt uitgebreid beschreven in de bijlage bij deze brief.

Het voormalig terrein van de Drie Timmerkes aan de Reeshofdijk, met andere woorden de beoogde locatie van het appartementencomplex, wordt NIET meegenomen. Hiervoor is namelijk nog geen bouwplan ingediend.

Uw mening telt

De gemeente Tilburg waardeert de betrokkenheid van bewoners bij het gebied Drijflanen-Wandelbos en wil samen met u komen tot een goede inrichting van het gebied. De gemeente ziet dit plan als een eerste stap in deze richting. Bij deze wordt u uitgenodigd voor een inloopavond op: Donderdag 28 september
in wijkcentrum Žt Sant, Beneluxlaan 74 van 19.30 tot 21.00 uur
Op deze avond kunt u dit plan bekijken en uw mening kenbaar maken aan vertegenwoordigers van de gemeente Tilburg. Na deze avond zal het college een besluit nemen over dit ontwerpplan.

Informatie

Mocht u niet op de avond aanwezig kunnen zijn, maar toch het plan willen inzien, dan kunt u tot 28 september contact opnemen met de ontwerper landschap en ecologie dhr. Mischa Cillessen (mischa.cillessen@tilburg.nl) tel. 013-542 85 67 of met de projectleider voor dit project mw. Natascha Verhaaren (natascha.verhaaren@tilburg.nl) tel. 013-5428859.

BIJLAGE 1 Achtergrond plannen Drijflanen

Voorgeschiedenis eind jaren ÂŽ90

Sinds 1997 is het de intentie van het College en de Groene Mal partners (o.a. natuurorganisaties, waterschappen en provincie) om de Drijflanen te ontwikkelen tot natuurgebied. Daarom is in 1998 het voormalige pluimveebedrijf "De Drie Timmerkes" aan de Reeshofdijk opgekocht. In ruil hiervoor zou er op het betreffende terrein beperkte, op de natuurfunctie afgestemde woningbouw komen. Vervolgens heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven, in samenwerking met de BNA. Het winnend prijsvraagontwerp was een plan voor 40 luxe appartementen inclusief parkeervoorzieningen. Omdat het hier om een zo klein mogelijk bebouwd oppervlak ging, was dit gebouw het beste te combineren met de ontwikkeling tot natuurpark.

Vooronwerp bestemmingsplan

Op 29 oktober 2001 heeft het college ingestemd met een voorontwerpbestemmingsplan Drijflanen. Dit voorziet in de wijziging van de bestaande met name recreatieve bestemmingen naar een natuurbestemming, alsmede de bouw van een appartementencomplex met maximaal 40 woningen op de plaats waar voorheen pluimveehouderij "De Drie Timmerkes" was gevestigd. Dit voorontwerp is vrijgegeven voor inspraak en vooroverleg.

Belangrijkste resultaten van de inspraak en het vooroverleg

Oorspronkelijk was in dit voorontwerp ook de bouw opgenomen van woningen op drie locaties in de noord-oosthoek van het plangebied. Deze locaties zijn vervallen, omdat deze gelegen waren in de Groene Hoofdstructuur en het college geconstateerd heeft dat er geen zwaarwegend maatschappelijk belang was. Verder bleek het oorspronkelijke door Arcadis uitgevoerde natuuronderzoek onvoldoende. Besloten is een zogenaamd jaar-rond natuuronderzoek te doen. Op 18 november 2002 heeft het college besloten de uitkomsten van dit natuuronderzoek af te wachten en aan de hand hiervan het ontwerp bestemmingsplan op te stellen en in procedure te brengen.

Resultaten natuuronderzoek

Eind 2003 was het natuuronderzoek gereed. Uit de rapporten bleek dat het grootste deel van het terrein van het voormalig pluimveebedrijf buiten de Groene Hoofdstructuur valt, waardoor het appartementencomplex kan worden gebouwd, rekening houdend met de mogelijke negatieve effecten voor planten en dieren.

Alterra studie en collegebesluit van 21 december 2004

In 2004 is vervolgens, in overleg met de Groene Mal partners, een studie verricht naar de mogelijkheid van een ecologische verbindingszone in noord-zuidelijke richting. Deze zone zou onder andere door de Drijflanen moeten lopen met als doel de zuidelijk gelegen bossen (Oude Warande, waterwingebied) te verbinden met de noordelijk gelegen natuurgebieden (Huis ter Heide enzovoorts). Op grond van deze studie heeft het college een ontwerpbesluit (21 december 2004) genomen, namelijk dat het niet realistisch is deze ecologische verbindingszone aan te leggen. Tevens is besloten om de huidige ecologische waarden in de verschillende deelgebieden van de noord-zuidzone zoveel mogelijk te behouden en waar mogelijk te versterken. Wat de realisering van het appartementencomplex betreft, heeft het college in hetzelfde besluit ingestemd met de conclusie dat realisering vanuit ecologie mogelijk is. Afgesproken is dat bij de situering van het complex een afstand van minimaal 100 meter zal worden aangehouden tussen het complex en de aangrenzende woonbestemming ten oosten daarvan. Het volledige collegebesluit is te vinden op de website van de gemeente Tilburg.

Informatieavond mei 2005 en vervolg

In mei 2005 is een informatieavond gehouden voor omwonenden en belanghebbenden. Het idee was toen een eerste aanzet te presenteren van een inrichtingsplan Drijflanen-Wandelbos. Echter, aanwezigen op deze avond wilden met name geïnformeerd worden over de bouw van het appartementencomplex aan de Reeshofdijk en de aanleg van een honkbal-softbalveld op het maisveld aan de orde stellen.

Naar aanleiding van deze avond is er een nieuw locatieonderzoek geweest voor het honkbal-softbalveld en heeft het college besloten om dit op een andere locatie te realiseren. Het college is nog wel van plan medewerking te verlenen aan het appartementencomplex. Op dit moment is er echter nog geen concreet bouwplan. Pas als dit ingediend wordt, wordt het ontwerpbestemmingsplan weer opnieuw actueel en zal dan in procedure worden gebracht. Onderdeel hiervan is uiteraard inspraak van omwonenden en belanghebbenden. Gezien de voorgeschiedenis zal hiervoor te zijner tijd een inspraakavond worden georganiseerd die ook uitvoerig genotuleerd zal worden. Op het moment dat er sprake is van een concreet bouwplan, zal de gemeente bekijken in welke vorm het inrichtingsplan Drijflanen-Wandelbos zal worden voortgezet.


---- --