Tweede Kamerlid Arie Slob start vmbo Carrousel

Ovdb

Bunnik, 22 september 2006

Op 28 september 2006 geeft Arie Slob, tweede kamerlid voor de ChristenUnie, het startschot voor de vmbo Carrousel van Gorinchem en Leerdam. Plaats van handeling: cultureel centrum Het Dak in Leerdam. Vmbo Carrousel is een nieuwe manier van beroepsoriëntatie. Het doel is de uitval van vmbo-leerlingen die doorstromen naar het mbo te verminderen en hen te helpen een gemotiveerde beroeps- en opleidingskeuze te maken. In het bijzijn van diverse genodigden (vertegenwoordigers van scholen, bedrijven/instellingen en overheid) begint een groep leerlingen 28 september aan hun eerste beroepsoriëntatie in sportcentrum Berenschot (gelegen naast Het Dak).

Vmbo-scholen hebben vaak moeite om (snuffel)stages te vinden voor hun leerlingen. Veel bedrijven en instellingen vinden vmbo-leerlingen te jong en de stages te kort en te weinig beroepsgericht. Dat maakt het voor leerlingen moeilijk een opleiding en een toekomstig beroep te kiezen. Ze hebben wel een realistisch beeld nodig van de mogelijkheden. Daarom heeft de OVDB (kenniscentrum voor leren in de praktijk) een alternatief ontwikkeld: vmbo Carrousel. Gedurende één jaar maken vmbo-leerlingen in het derde en vierde leerjaar kennis met verschillende beroepen. Ze bezoeken bedrijven en instellingen en volgen een actief programma dat hen een beeld geeft van mogelijke beroepen en opleidingen. Vmbo Carrousel werkt heel motiverend en biedt leerlingen veel houvast bij hun beroepskeuze.

Meerdere beroepsoriëntaties per leerling
10)In totaal doen in Gorinchem en Leerdam 300 leerlingen mee van verschillende scholen: Het Merewade College, SC de Hoven en het Gomarus Scholengemeenschap uit Gorinchem en het Heerenlanden College uit Leerdam. Op vooraf afgesproken data en tijden gaan leerlingen in kleine groepen op bezoek bij de stagebedrijven om zich te oriënteren. De leeftijd van de leerlingen ligt tussen de 14 en 16 jaar. De bezoeken worden goed voorbereid en iedere beroepsoriëntatie duurt ongeveer een week. Het begint met een voorbereiding aan de hand van een werkboek. Dan volgt het bezoek aan het leerbedrijf dat een of twee dagdelen duurt. Er zijn beroepen die zich minder lenen voor praktijkbezoeken van leerlingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kraamzorg en thuiszorg. Vertegenwoordigers van die werkvelden kunnen een programma op school verzorgen. Iedere leerling volgt meerdere beroepsoriëntaties in verschillende werkgebieden.

Grote en kleine organisaties
De deelnemende organisaties variëren van groot tot klein. Rivas zorggroep is een van de grote deelnemers. Leerlingen kunnen er terecht in het ziekenhuis, de verpleeghuizen, de woonzorgcentra en de thuiszorg. Ook ander zorgorganisaties, zoals Huis ter Leede (Leerdam) en Open Vensters in Vianen, stellen hun deuren open voor de stagiaires. Daarnaast zijn Syndion, De Grote Rivieren en Kraamzorg De Waarden in het project gestapt. Maar ook veel kleine organisaties doen enthousiast mee. Van kinderopvangcentrum tot deurwaarder en van tandarts tot apotheker.

Kenniscentrum OVDB
De OVDB is het kenniscentrum voor leren in de praktijk in de sectoren Gezondheidszorg, Welzijn, Sport en Dienstverlening. Zij is actief voor ruim 27.000 leerbedrijven en meer dan 130.000 leerlingen.
De OVDB erkent en registreert leerbedrijven, stelt kwalificaties op binnen haar sectoren en signaleert landelijke en regionale trends op de arbeidsmarkt. De OVDB is initiator van
- en deelnemer aan - regionale samenwerkingsverbanden die een platformfunctie vervullen. Als spil in de beroepspraktijk draagt de OVDB eraan bij dat de bekwaamheid van aankomende, beginnende en ervaren beroepsbeoefenaren wordt versterkt.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -