25 september 2006

Nobelprijswinnaar Kahneman op conferentie Risks & Crises

Interview met VS-ambassadeur Roland Arnall

Professor Daniel Kahneman, Nobelprijswinnaar in de economie 2002, is deze week te gast in Tilburg. Hij is donderdag 28 september de grote trekker op de conferentie Risks & Crises op de UvT. Hoe kunnen overheden, ondernemingen en individuen anticiperen op gigantische rampen als orkaan Katrina, de aanslagen van 9/11 of een Tsunami?

Op de conferentie 'Risks & Crisis. Why wait? Anticipate!' georganiseerd door studievereniging Efact van economie en bedrijfswetenschappen zullen diverse prominente sprekers hun visie geven op de prangende vraag hoe de samenleving moet reageren op grote onzekerheden. Naast professor Daniel Kahneman, geven ook Roland Arnall, ambassadeur van de VS in Nederland, en Frans de Koning, lid van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak, acte de presence. Arnall zal worden geinterviewd door dagvoorzitter Chris Zanders. De Koning houdt de slotlezing getiteld No guts, no glory.

Daniel Kahneman (1934), verbonden aan Princeton University, is een van de belangrijke pioniers op het terrein van de economische psychologie. De Nobelprijswinnaar introduceerde de menselijke psyche in de economie en toonde aan dat de rationeel calculerende mens, die alleen in zijn eigen voordeel handelt, niet bestaat. Mensen kunnen helemaal geen ingewikkelde situaties analyseren waarvan de toekomstige gevolgen onzeker zijn. Moet je nou bijvoorbeeld wel of geen extra verzekering afsluiten bij het kopen van een wasmachine? De kans dat die binnen de vijf jaar kapot gaat is klein en mocht dat toch gebeuren dan is dat geen ramp. Maar mensen schatten dergelijke kleine kansen veel te hoog in waardoor ze te dure verzekeringen afsluiten. Kahneman's alternatieve theorieen verklaren ook waarom mensen kilometers omrijden voor een paar euro korting op een kleine aankoop, maar dat niet doen voor dezelfde kleine korting op een grote aankoop. De titel van zijn lezing luidt: Why People Take Risks? Na zijn lezing ontvangt Kahneman van de organisatie de Tjalling C. Koopmans Efact Award. Een dag later, op vrijdag 29 september, neemt de Nobelprijswinnaar tevens deel aan het vijfde Tilburgse Symposium over Psychology and Economics: Games and Decisions. Titel van zijn voordracht is dan: Some Advances in the Study of Well-Being.

Het jaarlijkse internationale congres van studievereniging Efact stelt met het onderwerp 'Risico's en Crises' een zeer actueel vraagstuk aan de orde. Onder leiding van dagvoorzitter Chris Zanders (CEO van Zanders Treasury and Finance Solutions), zullen de onzekerheden en economische gevolgen van risico's en crises worden belicht. In twee verdiepende parallelsessies zullen actuele vragen aan de orde komen. De vraag 'Hoe moet men zich verzekeren tegen crises?' wordt bediscussieerd in de eerste sessie door o.a. Lex Geerdes, CEO van Aon Risk Services en Bernard ter Haar van het Ministerie van Financien. De tweede parallelsessie haakt in op de vraag 'Hoe anticiperen bedrijven op crises?' Hier komen aan het woord o.a. Jos Wieleman, Senior Vice-President van de Finance Group ABN AMRO en Teun Platenkamp, Hoofd Security Services van KLM.

Noot voor de pers: De conferentie Risks & Crises vindt plaats op donderdag 28 september 2006 van 8.15 tot 18.00 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Meer informatie over het congres is te vinden op www.efactconference.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aletta Blok van studievereniging Efact, tel: 013- 466 2991, email: info@efact.nl. Indien mogelijk zullen de teksten van de lezingen op de dag zelf beschikbaar worden gesteld. Voor nadere informatie hierover kunt u contact opnemen met Clemens van Diek, voorlichter van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de UvT, tel: 013 ? 466 2500, email: c.vandiek@uvt.nl. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom. Gaarne aanmelden bij Efact.

UvT Persbericht