Gedragscodes veelbelovend middel tegen ongewenst gedrag

Het ccv

http://www.hetccv.nl

Gedragscodes veelbelovend middel tegen ongewenst gedrag

Het CCV geeft handreiking gedragscodes uit

Vanaf donderdag 28 september 2006 is bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de Handreiking Gedragscodes verkrijgbaar. Gedragscodes kunnen goed worden ingezet om een veilig en prettig leefklimaat te bewerkstelligen. De handreiking geeft aan hoe een gedragscode te ontwikkelen is en wat de succesfactoren en valkuilen zijn.

Vandalisme en agressie in het openbaar zijn bekende voorbeelden van ongewenst gedrag. Dit gedrag komt veelal voort uit anonimiteit en onverschilligheid. Daardoor kan ongewenst gedrag 'ongestraft' zich verder ontwikkelen.

Met het opstellen van een gedragscode, maken mensen in een groep afspraken met elkaar over gewenst en ongewenst gedrag. Daarbij kan gedacht worden aan mensen die bij elkaar in de straat wonen of elkaar bij het sporten of in een vereniging ontmoeten, maar ook aan mensen die in dezelfde klas zitten of onderling samenwerken. Het gaat bij een gedragscode niet om regels die 'van bovenaf' worden gesteld (zoals huisregels), maar om een 'code' die binnen de groep wordt afgesproken, nadat daarover met elkaar van gedachten is gewisseld. De gedragscode wordt ook door de groep zelf 'bewaakt', door elkaar op ongewenst gedrag aan te spreken.

De Handreiking Gedragscodes is gebaseerd op een proces- en effectevaluatie naar gedragscodes bij verschillende groepen: wijken/buurten, scholen en (sport) verenigingen. PLATO (Platform opleiding, onderwijs en organisatie, Universiteit van Leiden) heeft deze evaluatie uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie. De verkregen inzichten uit deze evaluatie zijn in de handreiking meegenomen: wat zijn de succesfactoren en wat zijn valkuilen.

De handreiking is bedoeld voor lokale professionals, zoals beleidsmedewerkers welzijn of educatie, jeugdcoördinatoren of het managementteam van een school. De Handreiking Gedragscodes, evenals praktijkvoorbeelden van gedragscodeprojecten zijn bij het CCV op te vragen via info@hetccv.nl

Tijdens de conferenties Geweld op 28 september, 3 en 5 oktober zal de Handreiking Gedragscodes worden gelanceerd en is er mogelijkheid om met medewerkers van het CCV over de handleiding in gesprek te gaan en ideeën en ervaringen met gedragscodes uit te wisselen. Voor meer informatie over deze conferenties, zie www.hetccv.nl


Noot voor de redactie/