Singelgolf: golf als steun voor landbouw en landschap

Innovatienetwerk

Persbericht

Dinsdag 26 september 2006

Singelgolf: golf als steun voor landbouw en landschap

Op het symposium van de Natuur en Milieufederatie Utrecht 'Een golfbaan natuurlijk' van donderdag 28 september 2006 in de Jaarbeurs te Utrecht, wordt het concept Singelgolf van InnovatieNetwerk officieel gepresenteerd. Singelgolf verbindt de landbouw met een kapitaalkrachtige functie: golf. Uit berekeningen blijkt dat Singelgolf 2 tot 3 maal meer oplevert dan de gewone grondgebonden agrarische activiteit.

Kern van het concept is een nieuwe samenwerking.: Agrariërs leveren het landschap, onderhoud en bijvoorbeeld accommodaties; de golfbaanondernemers leveren de golfbaan en de organisatie. De financiële revenuen komen voor een belangrijk deel bij de boer terecht, die rondom en deels ook op de golfbaan gewoon blijft boeren. De delen van de golfbaan met het hogere gras (rough), vormen zowel voor de golfsport een wezenlijke component als voor de boer, namelijk veeweide. Op de golfbaan zelf is namelijk begrazing door kleine dieren, zoals schapen, mogelijk. Bij een enkelvoudige golfbaan profiteren de deelnemende agrariërs en de golfonderneming van de samenwerking. Bij een cluster van banen is een stevige gebiedsontwikkeling mogelijk, en breiden de voordelen zich over een groter gebied en een groter aantal partijen uit.

Bij Singelgolf is de golfbaan geen vreemde enclave in het landschap, maar slingert als een lint door het landschap heen. De investeringen gaan naast de golfbaan zelf naar een verhoging van de landschappelijke, ecologische en recreatieve waarden van het omgevende landschap, dat het decor van de golfbaan vormt.

Het concept Singelgolf is ontwikkeld in samenwerking met H+N+S Landschapsarchitecten, IMPULS, Buiting Bosontwikkeling, CLM en Frank Pont golfbaanarchitect. InnovatieNetwerk is nu op zoek naar een pilotgebied voor een enkelvoudige golfbaan en één voor een cluster van banen in Nederland om het concept verder uit te werken. In oktober 2006 komt een uitgebreide publicatie gratis beschikbaar. Een flyer over Singelgolf is reeds gratis op te vragen bij InnovatieNetwerk Tel: 070 - 378 5653, E-mail: info@innonet.agro.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


- Ger Vos, InnovatieNetwerk, E-mail: g.vos@innonet.agro.nl, tel: 06 - 48131139
- Paul van Bree, InnovatieNetwerk, E-mail: p.g.van.bree@innonet.agro.nl, tel: 070 - 3785571