MIN JUST: Eerste regionale conferentie nazorg gedetineerden

Ministerie jus
http://www.justitie.nl

Hans Janssens

070 370 4888

4862
26.09.06

EERSTE REGIONALE CONFERENTIE OVER NAZORG (EX-)GEDETINEERDEN

Op donderdag 28 september organiseert de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de eerste regionale conferentie over de nazorg aan (ex-)gedetineerden. Tijdens deze conferentie spreken regionale vertegenwoordigers van gemeenten, ketenpartners en penitentiaire inrichtingen over de nieuwe aanpak voor de nazorg aan gedetineerden. De eerste regionale conferentie vindt plaats in Noord Holland en wordt geopend door de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de heer Borghouts, en de sectordirecteur voor het Gevangeniswezen, de heer Van der Sande. In totaal worden elf van deze regionale conferenties georganiseerd.

Jaarlijks keren ruim 35.000 gedetineerden na een lange of korte straf terug in de samenleving. Een goede nazorg kan het risico verkleinen dat deze mensen na hun terugkeer opnieuw de fout in gaan. Daarvoor is goede samenwerking tussen gemeenten, ketenpartners en de penitentiaire inrichtingen van groot belang. DJI draagt zorg voor de re-integratieactiviteiten tijdens de periode van detentie. Gemeenten en bijvoorbeeld zorginstellingen nemen deze verantwoordelijkheid over zodra een gedetineerde terugkeert in de samenleving.

DJI brengt voor alle gedetineerden vier primaire leefgebieden in kaart: wonen, inkomen, identiteitspapieren en zorg. Tijdens detentie begeleidt DJI de gedetineerden bij het oplossen van knelpunten op deze vier onderdelen. Daarvoor onderhoudt DJI contact met de gemeente waarnaar een gedetineerde na zijn vrijlating terugkeert.

Aan alle Nederlandse gemeenten is gevraagd een informatie- en coördinatiepunt in te stellen. Inmiddels hebben ruim 225 gemeenten dit gerealiseerd of toegezegd. Bij vrijlating van de gedetineerde draagt de penitentiaire inrichting alle relevante gegevens over deze persoon over aan het gemeentelijke informatie- en coördinatiepunt. Deze nieuwe aanpak van de nazorg aan gedetineerden staat niet op zichzelf. DJI verandert de detentie voor volwassenen. Een werkwijze (Detentie en Behandeling op Maat voor Volwassenen) die doeltreffend, doelmatig en doelgroepgericht is. Een dagprogramma, de beveiliging en de zorg biedt DJI per doelgroep op maat aan. De eigen verantwoordelijkheid van gedetineerden speelt daarbij een belangrijke rol.
Tijdens elf regionale conferenties, die tot eind december worden georganiseerd, brengt DJI vertegenwoordigers van de gemeenten, ketenpartners en inrichtingen met elkaar in contact. Tijdens workshops worden actuele probleemgebieden besproken en worden afspraken gemaakt over de concrete invulling van de afspraken over de nazorg aan gedetineerden.




Ministerie van Justitie