NIOD


28.9.2006

Prof. dr. H. Daalder spreekt over "De biograaf en de oorlog"

Prof. dr. H. Daalder spreekt donderdagmiddag om 15.00 uur op het NIOD over 'De biograaf en de oorlog'. In de serie Rond de tafel bij het NIOD zal prof. dr. H. Daalder de spits afbijten met een voordracht over 'De biograaf en de oorlog'.

Tessel Pollmann, van haar zal een biografie over de minister van Wederopbouw J. A. Ringers uitkomen, zal als referent optreden.

De biograaf en de oorlog
Spreker: prof. dr. Hans Daalder
Referente: drs. Tessel Pollmann

De biografie bloeit in Nederland als nooit tevoren. Vanmiddag gaat het over de vraag welke plaats de oorlog krijgt in dit genre. Welke bronnen hebben we om te weten te komen wat de hoofdpersoon in de oorlog deed en meemaakte? Laten wetenschappelijke biografen zich in met begrippen als 'verwerking'? Wordt de periode '40-'45 gezien als een breuk die het naoorlogs leven kleurde en, bijvoorbeeld, motiveerde tot een bepaalde levenshouding?

Hans Daalder was hoogleraar in de Wetenschap der Politiek aan de Universiteit Leiden. Samen met historicus Jelle Gaemers werkt hij aan een vierdelige politieke biografie van Willem Drees, waarvan de eerste delen zijn verschenen. Daalder werkt nu aan het slotdeel over Drees premierschap en diens jaren als 'elder statesman'.

Van Tessel Pollmann zal binnenkort een biografische portretten van de minister van Wederopbouw J. A. Ringers verschijnen.

Discussie en na afloop een borrel.

In verband met de zaalcapaciteit wordt u verzocht zich aan te melden via e-mail: m.van.kessel@niod.nl