Universiteit van Amsterdam

Stichting ter bevordering van de participatie van vrouwen in de beoefening van de wetenschap

Persbericht

Monitor 2006: aantal vrouwelijke hoogleraren stijgt langzaam

Beleidsdoel OCW (15% vrouwen in 2010) zonder extra maatregelen niet haalbaar

De Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2006 laat zien dat het aandeel vrouwen in wetenschappelijke functies sinds 1990 langzaam maar zeker is toegenomen. Van de promovendi is nu 40% vrouw. Er is een stijgende lijn te zien van vrouwen die doordringen tot de functies van universitair docent, universitair hoofddocent en hoogleraar. Het slechte nieuws is dat nog steeds geldt: hoe hoger de functie, hoe minder vrouwen. De verschillen tussen de wetenschapsgebieden zijn hierbij groot: een kleine 17% van de hoogleraren taal & cultuur is vrouw, tegenover 3% in de techniek. Nederland kennisland is in Europa een achterhoedespeler met nog geen 10% vrouwen in wetenschappelijke topposities. Als de trend van langzame stijging zich voortzet zal ons land de doelstelling van minister Maria van der Hoeven van OCW niet halen: 15% vrouwelijke hoogleraren in 2010.

De Monitor geeft cijfers over vrouwelijke studenten en wetenschappers en analyseert de doorstroming naar alle functies op de academische carrièreladder. Het glazen plafond dat vrouwen in de wetenschap hindert zit vooral tussen de functies van universitair docent en universitair hoofddocent. Uit de Monitor blijkt ook dat het nog schort aan gelijke beloning: vrouwen hebben minder vaak de hoogste salarisschaal die bij een bepaalde functie hoort dan mannen.

De Monitor is bedoeld als handreiking voor overheid, universiteiten en wetenschappelijke organisaties die actief beleid willen voeren. De Monitor wordt uitgegeven door Stichting de Beauvoir, in nauwe samenwerking met het EQUALproject Participatie als Prioriteit, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de VSNU.