KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

27-9-2006

WK Neil Pryde RS:X - Joeri van Dijk en Casper Bouman blijven in de top drie van het klassement

Bij een matige wind (windkracht 3) zijn vandaag twee races gevaren op het Gardameer. Casper Bouman en Joeri van Dijk laten de spanning goed oplopen, want na acht gevaren races staan ze respectievelijk op een tweede en derde plaats in het klassement.

Deze week wordt het eerste WK in de RSX klasse gehouden en als je iets voor de eerste keer doet gaat het vaak niet helemaal vlekkeloos. Na de hele voorronde in vier groepen van 41 boards te hebben gevaren dacht het wedstrijdcomité voor de finales ook in vier groepen te varen: Goud, Zilver, Brons en Blik (?). 41 is een mooie groepsgrootte op het smalle Gardameer. Alles ging goed totdat een slimmerik, die rond de vijftigste plek stond, een protest indiende omdat ergens in een regeltje stond dat er in twee groepen finales gevaren zou worden en hij dus recht had om mee te varen. Na bijna twee dagen touwtrekken heeft de jury in al haar wijsheid toch besloten om in een goldfleet van 82 boards te varen. Dit heeft allerlei mogelijke consequenties voor de puntentelling, maar de belangrijkste is dat het drukker is op de startlijn en dat je bij een slechte wedstrijd veel meer punten haalt dan in de kleinere groep.

De Nederlandse toppers Casper Bouman en Joeri van Dijk lieten zich door al deze hectische veranderingen niet van de wijs brengen en accepteerden het bijzondere besluit van de jury. De wind vertoonde het gebruikelijke patroon voor een zonnige dag, alleen de kracht was iets minder dan de voorafgaande dagen (3 bft). Het was even wennen met 82 boards op een startlijn, zeker omdat de rechterkant favoriet was, zodat veel surfers er voor kozen om over stuurboord te starten, de boeg waarover je voorrang moet verlenen aan de surfers over bakboord. Dit alles leidde tot een spectaculair schouwspel waarin iedereen kriskras door elkaar voer en in een ogenschijnlijke chaos zijn plekje probeerde te veroveren. Casper en Joeri kwamen goed weg en het water lag open voor een slag naar de rotsen waar meer wind stond. In de race wisselden de posities nog veelvuldig maar met een 3e plaats voor Joeri en 5e voor Casper konden ze tevreden zijn. De tweede race ging het minder: Casper raakte in het gedrang bij de start achterop en startte bijna als laatste. Een fout in de timing ten opzichte van een
concurrent die net gang ging maken, was Caspers nuchtere verklaring na afloop. Toch wist hij zich in de 30 minuten durende race nog netjes op te werken naar een 17e plek. Joeri kon na een matige start aan de zijn aftrekwedstrijd.
Casper heeft zijn koppositie prijs moeten geven, maar er staan nog drie fleetraces op het programma (donderdag 2, vrijdag 1) en de Medalrace op zaterdag 30 september.

Uitslagen, stand na acht races, met 1 aftrek

1. Tom Ashley (Nzl), 1-1-1-2-1-1-4-(10), 11 punten

2. Casper Bouman (Ned), 1-1-1-1-1-1-5-(17), 11 punten

3. Joeri van Dijk (Ned), 1-1-1-2-1-5-3-(28), 14 punten

Internetadres: www.rsxclass.com
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl