Dreigend tekort zorgpersoneel bij uitbraak vogelgriep

Levv

Het is niet meer de vraag of er vogelgriep komt maar wanneer. Dat concludeerde minister Veerman van Landbouw in februari 2006. Een pandemie als gevolg van de voor mensen besmettelijke H5N1 variant komt steeds dichterbij. Onderzoek van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) wijst uit dat er een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden ontstaat als het zover is.

De werkdruk van deze beroepsgroepen neemt flink toe bij een uitbraak van vogelgriep. Zo blijkt uit onderzoek van het LEVV naar de rol van verpleging en verzorging bij een grieppandemie. Het aantal patiënten die behandeling en verzorging nodig hebben stijgt enorm. In het ergste geval wordt binnen 9 tot 12 weken 20 tot 25 procent van de bevolking ziek. Tegelijkertijd valt meer zorgpersoneel uit naarmate het aantal geïnfecteerde personen onder hen toeneemt. Dit betekent dat de reguliere zorg de vraag niet meer aankan en er een tekort aan personeel ontstaat.

Maatregelen
In het landelijk draaiboek grieppandemie staan maatregelen beschreven om personeelstekorten in de zorg tegen te gaan. Het draaiboek meldt dat verpleegkundigen die direct betrokken zijn bij de zorg voor influenzapatiënten als een van de eersten in aanmerking komen voor vaccinatie, behandeling en medicijnen ter voorkoming van infectie door het virus. Nadrukkelijk wordt vermeld dat alle betrokken professionals goed geïnformeerd moeten zijn over de wijze waarop het virus wordt overgedragen.

Werving extra personeel
Op het hoogtepunt van de pandemie worden extra verpleegkundigen en verzorgenden geworven. Beroepsbeoefenaren die niet direct betrokken zijn bij de behandeling van patiënten, worden opgeroepen zich alsnog in te zetten. Werving vindt plaats onder studenten, gepensioneerden en overige verpleegkundigen en verzorgenden die niet als zodanig werkzaam zijn.

Het Nederlands-Vlaams wetenschappelijk tijdschrift voor verpleegkundigen, Verpleegkunde, publiceert 5 oktober 2006 een uitgebreid verslag van het onderzoek.



Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging